Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

7

Nedēļas notikumi pasaulē

Pēc deviņus mēnešus ilgām kaujām no grupējuma Daesh atbrīvota otrā lielākā Irākas pilsēta Mosula, paziņojis Irākas premjerministrs Haiders al Abadi. Kaujas kādreizējo divu miljonu pilsētu pārvērtušas gruvešos, ir tūkstošiem nogalināto un vairāk nekā 920 000 devušies bēgļu gaitās. Tieši Mosulā Daesh līderis Abū el-Bagdadi 2014. gada jūlijā pašpasludināja jauna islāma kalifāta izveidi pašreizējās Irākas un Sīrijas teritorijā

Ziemeļkoreja pirmo reizi veiksmīgi izmēģinājusi starpkontinentālo ballistisko raķeti – 40 minūtēs tā nolidoja 900 kilometru, līdz iekrita jūrā Japānas ekonomiskās zonas ūdeņos. Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra apgalvo, ka raķete var tikt aprīkota ar «lielu, smagu kodolgalviņu». Ārvalstu eksperti atzinuši, ka izmēģinātās raķetes lidojuma maksimālais attālums varētu būt aptuveni 6700 kilometru un tā spētu sasniegt Aļasku. Japānas premjers Sindzo Abe atzinis, ka Ziemeļkorejas radītie «draudi nepārprotami ir pieauguši», savukārt ASV prezidents Donalds Tramps savu sašutumu paudis tviterī, pieprasot «vienreiz par visām reizēm pielikt šai bezjēdzībai punktu».

ASV prezidentam Donaldam Trampam ar Vladimiru Putinu G20 sammitā bija vairāk nekā divas stundas ilga tikšanās paredzētās pusstundas vietā. Abi apsprieda terorismu, Sīriju un Ukrainu. Pēc tikšanās Tramps paziņoja, ka jāveido konstruktīvas attiecības ar Krieviju un abas valstis varētu izveidot kopēju kiberdrošības vienību. Vēlāk viņš mainīja domas, norādot, ka kopējā vienība nevar tikt veidota. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu