Spēks • IR.lv

Spēks

4
Nellija Ločmele

Britu ģenerālis, bijušais NATO spēku Eiropā komandiera vietnieks Ričards Širefs pērn grāmatā 2017: Karš ar Krieviju soli pa solim izspēlēja iespējamo Putina plānu NATO iznīcināšanai – asiņainas provokācijas Rīgā, kam seko Baltijas valstu okupācija un draudi lietot kodolieročus, ja alianse mēģinās atkarot mūsu zaudēto neatkarību.

Lai gan autora nodomi ir vislabākie, lasāmgabals ir drūms. Ar karavīra tiešumu viņš parāda alianses vājās vietas – Krievijas ietekmi uz dalībvalstīm un politisku mīkstmiesību, kas traucē laikus īstenot stingru rīcību Baltijas aizsardzībai, tā novedot pie sāpīgiem zaudējumiem. Nav patīkami lasīt tik augsta ranga militārista neslēpto frustrāciju par NATO virtuvi, politisko tukšrunāšanu un bruņoto spēku vājināšanu. Iztēlotajā karā Putins gan paliek kaunpilns zaudētājs, taču NATO saliedēšanās un uzvaras cena ir augsta.

Pats Širefs allaž uzsver, ka rakstījis šo kā brīdinājumu: Krieviju no kara var atturēt tikai ar nopietnu spēku un izlēmību. Par laimi, kopš grāmatas iznākšanas alianse ir sapurinājusies. Šobrīd redzam tieši to, uz ko ģenerālis mudinājis – demonstrēt NATO gatavību aizstāvēt Baltiju, ievedot papildspēkus, kas kalpo kā militārs un politisks stopsignāls oportūnistam Putinam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu