Dūmu vietā — garaiņi • IR.lv

Dūmu vietā — garaiņi

7
Voldemārs Dūdums ar cigareti pirms pāriešanas uz tvaikošanu. Pilnīgi drošs, ka nekad vairs neņems mutē ļuļķi, viņš nav.

Reklāmu radītājs Voldemārs Dūdums atklājis veidu, kā atteikties no tabakas smēķēšanas. Viņš to aizstāj ar veipošanu jeb tvaikošanu

Ko dara rūdīts smēķētājs, kad viņam sagribas uz mirkli atrauties no darba vai burziņā kļūst garlaicīgi? Uzaicina citu pīpmani uzvilkt dūmu. Tā pirms sešām nedēļām darīja mākslinieks Voldemārs Dūdums, uzaicinot kolēģi Aivaru Ozoliņu iziet ārā. Cigarete gandrīz no mutes izšļuka, kad izdzirdēja viņa pārmetošo: «Ko tu smirdinies!» Žurnāla Ir komentētājs Aivars Ozoliņš ir smēķētājs ar vairāk nekā 40 gadu stāžu, un līdz nesenai pagātnei ne smirdoņa, ne pretsmēķēšanas kampaņas viņu nekavēja pīpēt. Bet tagad viņš kūpina mazu, elegantu ierīci. «Vislabākais veids, kā atmest smēķēšanu,» saka Aivars, kura iedvesmots, arī Voldemārs nu jau sešas nedēļas tvaiko.

Ja neatmet pīpēšanu

Kad pirms 20 gadiem Voldemārs bija ne tikai skaists un talantīgs, bet arī jauns, viņš naudu pelnīja kā slavena cigarešu zīmola pārstāvis Latvijā – gādāja, lai smēķētājiem allaž būtu pieejama tabaka. Pīpēja visus šos gadus, līdz pieķēra, ka «elpas sāk pietrūkt, smirdu». Bet, kad mēģināja iztikt bez cigaretēm, kļuva par «nervozu, uzvilkušos kretīnu», kuram sapņos rādās cigaretes. Nikotīns izraisa spēcīgu atkarību, Voldemārs ir godīgs pret sevi, atzīst to. «Uz īstiem pīpētājiem nikotīna košļenītes un plāksterīši nestrādā,» viņš saka. Jo smēķēšana ir ne tikai atkarība, tas ir arī ieradums aiziet uzvilkt dūmu. Kopš Voldemārs dzīvo laukos, tie īsie brīži, kad viņš iziet uz mājas sliekšņa un, skatoties mākoņos vai zvaigznēs, ievelk dūmu, dāvā mazu atelpu. No kā tāda grūti atteikties, līdz Aivars ieteica veipošanu.

Tā atšķiras no tradicionālās cigarešu, pīpju un ūdenspīpju smēķēšanas ar to, ka tās laikā netiek svilināta tabaka, tātad nav vēzi veicinošās kaitīgās vielas, kas rodas tabakas degšanas laikā. Veipošanas ierīcēm ir uzlādējama baterija, ar kuras palīdzību līdz aptuveni 80 grādu temperatūrai tiek uzsildīts šķidrums – ar nikotīnu sajaukts propilēnglikols vai glicerīns un aromatizētāji, kuriem var būt visdažādākās garšas un smaržas, sākot no košļājamās gumijas un beidzot ar arbūza. Ir arī iespēja garaiņošanai izvēlēties šķidrumus bez nikotīna, un, pēc tirgotāju aplēsēm, ap 15% ir «mākoņotāji», kuri izvēlas tvaikot beznikotīna šķidrumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu