Jānis Grantiņš, mucu meistars • IR.lv

Jānis Grantiņš, mucu meistars

5
Galdnieks Jānis Grantiņš mucu muzejā ar takšu meiteni Frīdu, kuru pats dēvē par savu asistenti viesu sagaidīšanā.

Vaidavas pagasta Madarās var iepazīt varmāku – senlatviešu laika darba instrumentu, ar kura palīdzību koka mucām uzstiepj metāla stīpu. Plašo lauku saimniecību Valmieras šosejas malā kopā ar sievu iekopis mucu meistars Jānis Grantiņš. Vecā kolhoza kūtī netālu no mājas ierīkojis galdniecības cehu, turpat pagalmā – viesu namu un tam blakus arī mucu muzeju. Pie tā rotājas viņa zīmola nosaukums  Nu liela muiža.

Pirms septiņiem gadiem ģimene šurp pārvācās no Pierīgas. Ādažos Jānim bija galdniecības uzņēmums, Garciemā – 600 kvadrātmetru zemes, kurā bez mājas bija arī pirtiņa, ūdens kubuls un siltumnīca. «Viss bija «ķipa kruta», bet, kad sāc domāt, cik daudz laika pavadi mājās pie ģimenes, saproti, ka nekas nav «kruta»,» stāsta mucinieks. Un ģimene ar četriem bērniem nolēma pārvākties uz laukiem.

Mucinieka arodu Jānis apguva pie padomju laikā pazīstamā kolhoza Lāčplēsis meistariem. «Jo lielāku meistarību galdnieks sasniedz, jo vairāk tā vienkāršā muca viņu kaitina. Uztaisīt mucu, ja nezini visus knifus, ir – čau!» viņš stāsta. Gadsimtu laikā meistari mucu tā «noslīpējuši», ka neko uzlabot vairs neesot iespējams, tas esot ideāls produkts. Katra detaļa pārdomāta, lai trauks kalpotu simt gadu un nesaplīstu, pat izmests pa trešā stāva logu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu