5 miljoni oligarhiem? • IR.lv

5 miljoni oligarhiem?

2
Uzņēmēji solīja 15 gadu laikā līdz nepazīšanai pārvērst šo rēgaino ainavu Rīgas centrā, taču Andrejsala joprojām izskatās pēc pagājušā gadsimta industriālās zonas.
Indra Sprance

Oligarhu kontrolēts uzņēmums cenšas no valsts piedzīt 5,8 miljonus eiro par zemi Andrejsalā – treknajos gados izsapņotā projektā, kas nav īstenojies. Valdība šo lietu nesen apspriedusi slepenā sēdē, un Privatizācijas aģentūra ved sarunas par mierizlīgumu, taču tā izdevīgumu valstij neviens nevar pamatot

Pirms astoņiem gadiem, kad Jaunrīgas Attīstības uzņēmuma (JAU) īpašnieku vidū vēl nevarēja publiski ieraudzīt oligarhu uzvārdus, kompānija ziņoja par vērienīgiem attīstības plāniem Andrejsalā. Pašvaldības apstiprinātais detaļplānojums paredzēja Andrejsalu 36 hektāru platībā pārvērst par darījumu, tūrisma un izklaides centru. Uzņēmēji solīja 15 gadu laikā līdz nepazīšanai pārvērst šo rēgaino ainavu Rīgas centrā, kultūrvēsturiskos objektus –  spēkstacijas kompleksu, dzelzceļa staciju, veco graudu elevatoru – integrējot mūsdienīgā apbūvē līdzās Laikmetīgās mākslas centram, dzīvokļu namiem, atpūtas un izklaides vietām. Tādi bija lielie plāni. Realitātē viss izrādījās citādi.

Andrejsala joprojām izskatās pēc pagājušā gadsimta industriālās zonas, ko caurbrauc kravas vilcienu sastāvi – nav ne jaunu dzīvokļu, ne mākslas centra. Šis treknajos gados iecerētais, bet nekad neīstenotais privātās un publiskās partnerības projekts gan dārgi izmaksās valstij, jo Augstākā tiesa pērn apmierināja uzņēmēju prasību pret Kultūras ministriju par 652 tūkstošu eiro zaudējumu piedziņu saistībā ar neuzcelto mākslas centru.

Tagad izrādās – šī nav vienīgā prasība tiesā, ko Andrejsalā saimniekojošie oligarhi vērš pret valsti. Ir noskaidroja, ka prasību tiesā par 5,8 miljonu eiro piedziņu no Privatizācijas aģentūras vērsis arī maksātnespējīgais uzņēmums Termināls Andrejsala, kas pirms vairākiem gadiem no valsts iegādājās 9,3 hektārus Andrejsalas centrā. Tagad uzņēmums likvidēts, bet prasību uztur tā saistību pārņēmējs Elevators Andrejsala. Abu uzņēmumu īpašniekos ir bijis JAU, un pašreizējo saimnieku ķēdīte aizved līdz bijušo politiķu Andra Šķēles un Aināra Šlesera ģimenēm, kā arī Ventspils mēram Aivaram Lembergam pietuvinātām personām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu