Māris Bukovskis, lietotnes Uzelpo! autors • IR.lv

Māris Bukovskis, lietotnes Uzelpo! autors

3
Pirmo divu nedēļu laikā, kopš astmas slimniekiem paredzētā lietotne ir pieejama, to sākuši izmantot 140 cilvēku.
Gunita Nagle

Jums nepatiks atbilde uz jautājumu, kāpēc pneimonologs Māris Bukovskis radīja lietotni astmas slimniekiem. Izrādās – pacienti melo par to, cik pareizi ievēro ārsta norādījumus. «Tas ir zinātniski pierādīts,» nosaka ārsts. Arī tad, ja astmas slimnieks zina, ka viņa inhalatoram pievienota elektroniska ierīce, kas ļauj izsekot lietošanai, vairāk nekā 90% melo. Pat pieaugušie zāles lieto, kā pagadās, bet pēdējā dienā pirms vizītes izpūš tās gaisā, lai ārstam varētu uzrādīt tukšu zāļu trauku. Visbiežāk tāpēc, ka, tiklīdz cilvēks jūtas labi, aizmirst zāles lietot. Retāk – iedomājas, ka ārsts pārspīlējis zāļu nozīmi. Bet situācijas saasinājums var būt tik nopietns, ka ir risks nokļūt slimnīcā vai pat nomirt. Taču astma, lai gan neārstējama, ir viegli kontrolējama slimība. Tās dēļ nav jāmirst!

Pacientus disciplinē atgādinājumi, tāpēc lietotņu veikalos jau dažus gadus pieejami rīki, kas atgādina: hei, jāiedzer zāles! Bukovska un viņa domubiedru izstrādātā lietotne Uzelpo! radīta tieši astmas slimniekiem. Lai lietotne saprastu par atgādinājumu laiku, tajā jāievada zāļu nosaukums un to lietošanas biežums. Tā kā astmas slimniekiem parasti jālieto inhalējamas jeb ieelpojamas zāles, svarīga ir tehnika – kā tās pareizi lietot. Ievadot lietotnē zāļu nosaukumu un inhalācijas ierīces veidu (gāzes vai pulvera), tā automātiski pieslēdzas YouTube kanālam, kur videoklipos saprotami izstāstīts, kā inhalācija pareizi jāveic. «Līdz šim tikai neliela daļa pacientu inhalē zāles pareizi,» Bukovskis vēlreiz paskaidro, kāpēc tas ir nepieciešams. Vēl viena lietotnes priekšrocība – spēle. Tajā ir mazs, no zemes tikko izdīdzis kociņš. Jo regulārāk pacients lieto zāles, jo lielāks tas aug. Lietotne noregulēta deviņiem mēnešiem, kuru laikā kokam jākļūst lielam un zaļam. 

Tagad ārstam kopā ar Wrong Digital programmētājiem ir ideja izveidot pie inhalatoriem pievienojamu elektronisko ierīci, kas savienota ar lietotni, kas reģistrē zāļu lietošanas faktu un laiku automātiski. «Patiesībā ir vēl viena spoža ideja – pievienot ierīcei mikrofonu un izstrādāt tādu skaņu frekvences atpazīšanas algoritmu katram konkrētam inhalatoram, kas palīdzētu atpazīt, vai pacients zāles ievelk plaušās pareizi vai ne,» stāsta ārsts, kuru aizrāvusi ideja beidzot panākt, ka astma tiek tik nopietni kontrolēta, ka tai nav izlaušanās iespēju. «Ja tas izdotos, tas mums būtu patiešām unikāls produkts. Tad mēs pirmo reizi varētu redzēt, kā tad lieto inhalatorus reālajā dzīvē.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu