Smagi • IR.lv

Smagi

6
Foto — Lauris Vīksne, Picture Agency
Ieva Alberte

Āfrikas cūku mēra dēļ pagājušajā nedēļā fermā Rukas tika nonāvēti 5000 cūku. Lai arī tā apkarošanai iztērēti 13 miljoni eiro, vīruss turpina izplatīties. Kā to apturēt?

Policijas automašīna ir pie katra iebraucamā ceļā, kas ved uz fermu Rukas Krimuldas novada Sunīšos. Ferma pieder uzņēmumam Ancers, kuram ir arī ferma Salaspilī. Apmeklētājus reģistrē un brīdina, ka apkārtnē izsludināta karantīna. No cūku novietnes iznāk ražošanas vadītājs Edvīns Vakss un paskaidro, ka iekšā aicināt nevar. Kungs par notikušo stāsta, acis nodūris. Dienu iepriekš viņš pieredzējis, kā te nonāvē vairāk nekā 5000 cūku. Skaits ir milzīgs, jo līdz šim mēra dēļ visā Latvijā trīs gadu laikā bija likvidēts aptuveni tūkstotis cūku kopumā 45 saimniecībās. «Tur bija cūku mātes. Sivēni mums dzima pa piecsimt nedēļā,» Vakss stāsta, ka Rukas specializējās šķirnes cūku audzēšanā. Otrā fermā Salaspilī cūkas audzē bekonam. Tur ar dzīvniekiem viss ir kārtībā.

Nezināmā kļūda

Edvīns Vakss cūkkopībā darbojas 20 gadu. Padomju laika cūku fermu ar savu komandu bija izveidojis par paraugsaimniecību. Rukās strādāja 15 cilvēku. Šā gada sākumā viņi paši uzrakstīja atlūgumu. «Nav taču, ko darīt. Cūku nav,» komentē Vakss.

Tā bija ceturtdiena, 12. janvāris, kad, kā ierasts, kūti apmeklēja pašu veterinārārsts. Viņam radās aizdomas par kādas cūkas veselības stāvokli. Cūciņa bija lēnāka. «Ārēji to nevarēja pateikt. Visas cūkas izskatījās veselīgas,» komentē Vakss. Tikai pēc asins analīzēm dienu vēlāk kļuva skaidrs, ka lopiņu skāris Āfrikas cūku mēris (ĀCM). «Uzreiz sapratu, kas notiks tālāk. Uzreiz,» saka Vakss un smagi nopūšas. Aizgriežas, apvalda asaras. Viņš stāsta, ka no visām cūkām fermā būtu bijis jāšķiras tik un tā. Nomirtu pašas, ja nenonāvētu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu