Zane Grēta Grants, zeķes radītāja • IR.lv

Zane Grēta Grants, zeķes radītāja

4
Lai nonāktu pie uzlabojumiem, Zane savas pēdas izpētījusi tik labi, ka tagad var pajokot — par tām zina visu.
Ieva Cielava

 

Viena zeķe uz visiem jaunajiem kamaniņu braucējiem. Ja treneri to atzīs par labu, tā tiks nodota arī profesionālajiem sportistiem. Ne tāpēc, ka iestājušies taupības laiki, bet gan tāpēc, ka zeķe ir īpaša. Starp vilnas pavedieniem tajā ieadīti sensori, kurus nezinātājs var noturēt par parastiem sudraba un zaļas krāsas diegiem. Par zeķes neparastumu liecina vienīgi neliela kārbiņa, kas tai piestiprināta – Bluetooth raidītājs. Tas fiksē un pārraida informāciju par to, kā kustas sportista kāja.

Šo izgudrojumu nav radījuši tehnoloģiju milži, bet gan 19 gadus vecā Zane Grēta Grants un viņas klasesbiedrene Daniela Gods-Romanovska. Meitenes pērn absolvēja Rīgas Franču liceju, gudrā zeķe bija viņu fizikas zinātniski pētnieciskā darba rezultāts. «Danielas mamma strādā Latvijas Kamaniņu sporta federācijā un teica, ka vajadzīgas inovācijas. Pēc ilgām diskusijām izlēmām, ka jātaisa gudrais audums,» idejas dzimšanu atstāsta smaidīgā Zane.

Padomu meitenes vaicāja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) profesoriem Aleksandram Oksam un Aleksejam Kataševam. Stiepes mērīšanai viņi ieteica izmantot tenzorezistīvos sensorus. Līdz šim pazīstami gudrie audumi, kas mēra spiedi, reaģē uz gaismu vai temperatūru, bet šis ir kas jauns.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu