Laimes brīži jākolekcionē! • IR.lv

Laimes brīži jākolekcionē!

3
ilustrācija — Shutterstock
Gunita Nagle

Nav lielas un nebeidzamas laimes, ir tikai mazi mirklīši, kurus visbiežāk aizmirstam. Lai apjaustu labo, ko dzīve dāvā, tos vērts pierakstīt un saglabāt uz visiem laikiem

Ideja par laimes mirkļu krāšanu ir sena un, kā savā blogā raksta amerikāņu rakstniece Elizabete Gilberte, līdz absurdam vienkārša – katras dienas beigās uz papīra strēmeles jāpieraksta dienas laimīgākie brīži. Pievieno datumu un iemet kādā traukā. «Tas arī viss,» raksta Gilberte. «Tas prasa aptuveni 25 sekundes, bet ieguvums ir milzīgs – ne tikai prieks katru dienu atrast labus brīžus (spītējot tam, ka ir briesmīgas dienas ar sliktiem brīžiem), bet arī iespēja iemūžināt šos momentus. (…) Es nebeidzu brīnīties, cik vienkārši ir šie laimīgākie mirkļi. Saules stari sejā, zīda pieskāriens, glāze vēsa ūdens īstajā brīdī, putns, kas pēkšņi izlido tieši priekšā. Tā vietā, lai justos laimīga par to, ka pirmo reizi sēžu Opras Vinfrejas šovā, es jutos laimīga tās dienas rītā viesnīcā, kur mamma palīdzēja sagatavoties šovam, izgludinot manas drēbes. Vērojot viņu, atkal jutos kā bērns, kurš pirmo reizi dodas uz skolu vai vidusskolas balli. Es jutu viņas mīlestību, un tas bija skaisti.»  

Psiholoģe Aijai Brūvere, kura specializējusies pozitīvajā un laimes psiholoģijā, ne tikai praksē, bet arī pētījumos pārliecinājusies, ka laimes mirkļu uzkrāšana ir racionāls veids, kā vairot dzīvesprieku un trenēt māku saskatīt labo. Tas viņu tik ļoti pārliecināja, ka pati sāka praktizēt laimes ķeršanu. Un iesaka to arī citiem.

Māksla, kas jāizkopj 

Sajusties laimīgam – tā nav dāvana, tā ir izkopjama māksla. Pozitīvajā psiholoģijā ir daudz pārliecinošu pētījumu, kas pierāda, ka laimes izjūtu palielina māka fokusēt uzmanību uz labo, saka Aija Brūvere. Arī neirozinātnes teorijas un pētījumi, kurus apraksta doktors Aleks Korbs grāmatā Augšupejoša spirāle (Alex Korb, The upward spiral), parāda, ka, piemēram, izsakot pateicību, cilvēka smadzenēs palielinās par laimes hormoniem dēvēto serotonīnu un doponīmu līmenis. Tieši šie pētījumi ir devuši pamatojumu psihologu ieteikumam izkopt sevī paradumu saskatīt un piefiksēt labo, ik dienu pierakstīt trīs laimes mirkļus vai vismaz trīs izdevušos notikumus, izjust pateicību un nekavēties pateikt «paldies», ja ir iemesls un iespēja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu