Virsroka Hilarijai • IR.lv

Virsroka Hilarijai

5
Pauls Raudseps

Pirms debatēm daudziem šķita: pēdējā iespēja Klintonei glābt savu kampaņu

ASV prezidenta amata kandidātu pirmo debašu priekšvakarā žurnāls The New Yorker kā dienas karikatūru mājaslapā publicēja zīmējumu, kurā Hilarija Klintone stāv aizkulisēs pirms pārraides sākuma un domā: «Saglabā mieru, elpo dziļi, atslābinies un nedomā par tiem desmitiem miljonu cilvēku, kuri ir pārliecināti, ka mūsu demokrātija un planētas nākotne atkarīga no tavas šāvakara uzstāšanās.»

Cilvēki, kurus biedē neuzticamā, negodīgā, nesavaldīgā Donalda Trampa iespējamā nokļūšana Baltajā namā, pirmdienas debates gaidīja ar aizvien augošu nervozitāti. Hilarija sabiedriskās domas aptaujās bija ieguvusi pārliecinošu virsroku tūlīt pēc viņas izvirzīšanas Demokrātu partijas konventā jūlija beigās, taču nākamajos divos mēnešos viņas pārsvars bija neatlaidīgi sarucis. Pēc Trampa smagās izgāšanās konventa laikā, kad viņš vairākas dienas pēc kārtas publiski uzbruka vecākiem – musulmaņiem -, kuru dēls bija kritis, cīnoties par Ameriku Irākā, republikāņu partijas kandidāts bija spējis izvairīties no lieliem skandāliem. Tikmēr no ziņu virsrakstiem nepazuda Hilarijas nelaimīgais privātais e-pasta serveris, kuru viņa izmantoja arī oficiālu e-pastu sūtīšanai un saņemšanai laikā, kad bija valsts sekretāre. Viņai bija jāatstāj 11. septembra terora akta piemiņas pasākums veselības problēmu dēļ, un viņas oficiālajiem pārstāvjiem vajadzēja vairākas stundas,  lai sniegtu oficiālu skaidrojumu, ka viņa saslimusi ar plaušu karsoni. Daudziem vēlētājiem jau tā ir nostiprinājies priekšstats, ka Klintone nav gluži uzticama, un augusta un septembra ziņas to tikai pastiprināja.

Viena no respektētākajām politiskās analīzes mājaslapām fivethirtyeight.com, izmantojot formulu, kurā iekļauj visu kaut cik nopietno sabiedriskās domas aptauju rezultātus, rēķināja, ka Hilarijas ievēlēšanas varbūtība bija samazinājusies no gandrīz 90% augusta vidū līdz 54,8% pirmdienā pirms debatēm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu