Lienam iekšā! • IR.lv

Lienam iekšā!

3
Egils Stalidzāns.
Gunita Nagle

Viens no apbalvojuma Laiks Ziedonim pretendentiem Egils Stalidzāns stāsta, kāpēc mēģina pārveidot šūnas un iesūnojušas tradīcijas Latvijas zinātnē

Trakie zinātnieki ar izspūrušiem matu ērkuļiem un apsēstībā mirdzošām acīm ir pagātne. Jaunie zinātnieki ir vēl populārāki un stilīgāki par popzvaigznēm – viņi vada TV raidījumus un diskusijas, iesaistās izglītības politikas veidošanā un mudina jauniešus pievērsties zinātnei, jo tas ir aizraujoši, nevis nūģīgi. Viņi piedalās starptautiskos projektos, lai tiktu pie naudas pētījumiem, un nav pieticīgi. Trīs no sešiem apbalvojuma Laiks Ziedonim pretendentiem zinātnes nominācijā Taureņu uzbrukums balvai pieteica sevi paši: datorzinātnieki Uldis Bojārs un Leo Seļavo, kā arī inženierzinātņu doktors Egils Stalidzāns, kurš pēdējos gados nodevies matemātiskajai modelēšanai bioprocesu analīzē. 

«Nemaz neesmu drošs, ka apbalvojums jāpiešķir tieši man,» viņš saka. Fonda Viegli pārstāvji uzrunājuši Stalidzānu pieteikties balvai, un viņš izlēma tā arī darīt. Jo atzinība paver iespēju popularizēt zinātnieka dzīvesveidu, kurā valda azarts, un turpināt vēl aktīvāk iestāties par starptautisku standartu ieviešanu Latvijas zinātnes izvērtēšanā.

Matemātiķis maina šūnas

«Man ir tikai viens lūgums – neprasiet man neko par bitēm!» vedot uz Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinātņu centra piekto stāvu, palūdz Egils. Pirms desmit gadiem viņa aizstāvētās disertācijas tēma bija saistīta ar bitēm, viņš pētīja datorvadības algoritmus tādās bioloģiskās sistēmās kā bišu saime. Taču drīz pēc disertācijas aizstāvēšanas viņam kļuva skaidrs, ka «tur nav kritiski svarīgu problēmu, nav, ko pētīt». «Tad viens norvēģis, noskatījies manu disertācijas darba prezentāciju, teica – tas atgādina sistēmbioloģiju. Es neko par tādu nebiju dzirdējis, palūdzu, lai viņš pieraksta uz papīra, kas tas ir. Pēc tam apskatījos internetā, un, jā, pēc būtības tā ir matemātiskā modelēšana saistībā ar bioloģijas eksperimentiem. Ieraudzīju pielietojumu, turklāt dramatiski plašu, jo viss dzīvais sastāv no šūnām,» stāsta Egils, iekārtojies modernā Dabaszinātņu centra mīkstajos krēslos. Te ir kabineti un sapulču zāles ar stikla sienām, laboratorijas ar dārgām iekārtām, stilīgi atpūtas un šūpuļkrēsli, smaržo pēc kafijas un apmierinātības. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu