Nepalaist garām brīdi • IR.lv

Nepalaist garām brīdi

2
Ēriks Ešenvalds ar sievu Inesi un bērniem (no kreisās) — Emīliju Emmu, Tomasu Tomu (klēpī), Mārtiņu Mārci un Elizabeti Betu.
Ieva Alberte

Ēriks Ešenvalds (39) gatavojas savas operas Iemūrētie pirmizrādei un intensīvi komponē. Taču svētki ir jāsvin, pārliecināts komponists. Citādi ikdiena pārvērtīsies par nebeidzamu vāveres riteni

Ogu uzputenis ar pienu. Tās ir komponista pusdienas operas kafejnīcā. Beidzies Iemūrēto mēģinājums, un Ērikam Ešenvaldam ir stunda laika sarunai. Viņš uzreiz ķeras pie lietas. Apvaicājies, vai diktofons ir ieslēgts, saka: «Sākam! Velc ārā ar jautājumiem. Un nekādus «jūs». Uzrunā mani ar «tu».» Enerģija un vienkāršība raksturo Ešenvaldu no pirmā skatiena, taču mūzikas pazinējiem viņš saistās ar milzu darbaspējām, talantu un pacilājošu mūziku. Eriksesenvalds.com kalendārā redzams, ka ik dienu komponista darbus atskaņo visā pasaulē. Te Taibei, te Berlīnē. Pats Ēriks, pa vidu uzputenim ar pienu, stāsta, ka neatceras, kad vēl būtu tik intensīvi strādājis kā pēdējos gados. Pasūtījumu skaits pieauga 2013. gadā, kad komponists beidza rezidēt Kembridžas Universitātes Trīsvienības koledžā: izturēja konkursu, dabūja stipendiju un komponēja aristokrātiski – senā celtnē, pusdienoja ar sudraba galda piederumiem un tērpies apmetnī. 16. gadsimtā dibinātās koledžas absolventu vidū ir izcili mākslas un zinātnes pārstāvji – Īzaks Ņūtons, Frensiss Bēkons, princis Čārlzs un citi. 

Un tāds cilvēks klausās Latvijas radio 2! Vismaz tā Ešenvalds atzinās žurnālā Mans Mazais, stāstīdams par ģimenes muzikālo gaumi, braucot automašīnā. «Bērni saka, lai pārslēdzu, bet es to nedaru. Nupat skanēja Ķiršu lietus. Nora Bumbiere! Tā balss! Es izkusu! Prāta vētra, Olga Rajecka.» Un Ešenvalds sāk dziedāt: «Bet vai tu atnāksi, kad man vairs nebūs sešpadsmit? Kad dzirdu, man atmiņā nāk skolas disenes. Atmiņas ir tās, kas dzīvi bagātina. Es izbaudu to, kas izsauc atmiņas.» Ešenvalds smejas – ja arī automašīnā klausītos klasiku, tās būtu par daudz. Mājās bieži vien skan klasiskā mūzika. Darbā tā ir visapkārt, arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur viņš ir kompozīcijas pasniedzējs.

Medīs vulkānus

Jau mēnesi Ešenvalds dienas pirmo daļu pavada operas namā, jo 19. maijā ir viņa operas Iemūrētie pirmizrāde. Libreta autore ir Inese Zandere, muzikālais vadītājs – Māris Sirmais. Mēģinājumi esot labi izplānoti: uzmanīgi, pārdomāti un tālredzīgi. Ineses Zanderes teksti komponistam patīk, jo tajos esot daudz vienkāršu un saprotamu detaļu no dzīves. Viņa daudz pētījusi citu tautu mitoloģiju, arī to, kāpēc ēkas stāvēja labāk, ja tajās iemūrēja dzīvu cilvēku. Kāpēc mūri ir silti, nevis auksti. Opera ir stāsts par bibliotēkas celšanu un upuri, bez kura nav iespējams radīt neko patiesi lielu. Stāsta varoņi ir mākslinieki un mūrnieki, bibliotekāri un politiķi. Viņu mīlestība un nodevība, ticība un pienākums. Iemūrētie ir Zanderes veltījums dzejniekam un atdzejotājam Knutam Skujeniekam, Eiropas tautu folkloras latviskotājam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu