Sveicināti, te Ruta! • IR.lv

Sveicināti, te Ruta!

5
Latviešu valodas atpazīšanas sistēmu Ruta veidojusi Mākslīgā intelekta laboratorijas komanda: valodniece Ilze Auziņa (no kreisās) un datorzinātnieki Normunds Grūzītis,
Gunita Nagle

Izstrādājot latviešu valodas runas atpazīšanas sistēmu RutaLU Matemātikas un informātikas institūta speciālisti piepilda sapni latviski runātos vārdus automātiski pārveidot rakstītā tekstā. Arī uzņēmums Tilde izstrādājis balss atpazinēju. Latviešu valoda iedzīvojas digitālajā vidē 

Vēl pirms dažiem gadiem tā varēja būt tikai pašmāju fantastikas filmas ainiņa – audioieraksts ar interviju 10 minūšu laikā pārvēršas datora ekrānā lasāmā tekstā un izplatāms visiem ziņu portāliem. No ceturtdienas, 18. februāra, lūdzu, atveriet tīmeklī vietni Ruta.ailab.lv un izmēģiniet jaunu vidi, kurā audioierakstā saglabāta intervija vai ierunāta ziņa pārveidojama lasāmā tekstā. 

Tiesa, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas zinātnieku izstrādātā sistēma Ruta, tāpat kā tehnoloģiju uzņēmuma Tilde balss atpazīšanas sistēmas ir tikai pirmie prototipi, kas pareizi atpazīst līdz 80% dzirdēto latviešu vārdu. Taču, padarot sistēmas pieejamas un turpinot tās pilnveidot, datoristi un valodnieki kopīgiem spēkiem ir nodrošinājuši, ka latviešu valoda, izdzīvojusi Gūtenberga, radio un TV tehnoloģiju laiku, būs dzīvotāja arī digitālajā ērā. 

Sākumā bija runas korpuss

«Nelielus pētnieciskos darbus, saistītus ar runas tehnoloģijām, sākām jau 90. gadu sākumā, bet nopietns izrāviens gan mums, gan kopumā Latvijā notika 2013. gadā, kad, sadarbojoties institūtam, ziņu aģentūrai LETA un sabiedrībai Tilde, kopā sākām darbu pie latviešu valodas runas korpusa izveides,» stāsta Normunds Grūzītis, Mākslīgā intelekta laboratorijas vadošais pētnieks. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu