Pārdot ūdens vārīšanu? Jā! • IR.lv

Pārdot ūdens vārīšanu? Jā!

2
Jasmīna Grase.
Ieva Alberte

Jasmīna Grase (27) ar kolēģi Nilu Čadiju izdomājuši tējkannu Miito, kuru vietnē Kickstarter pasūtījuši jau 6000 cilvēku, sametot tās ražošanai vairāk nekā 818 tūkstošus eiro

Pirms pieciem gadiem Jasmīnu izbrāķēja. Neuzņēma Latvijas Mākslas akadēmijas funkcionālā dizaina nodaļā. Jasmīna devās studēt uz Nīderlandi, uz Eindhovenas Dizaina akadēmiju. Tiesa, par maksu, taču tie 1500 eiro par studiju gadu bijuši tā vērts. «Iemīlējos dizainā no jauna. Es nezināju, ka var arī tā. Tik brīvi, grandiozi,» viņa saka, kad tiekamies Rīgā. Jasmīnas birojs Chudy&Grase ir Berlīnē, un Latvijā šovasar viņa iebraukusi uz pāris dienām.

Eindhovenā Jasmīna sāka sevi iepazīt no jauna. Iemācījās metināt, adīt, strādāt ar koku un, pats svarīgākais, domāt citādi. «Skolā nav ierasts teikt: es taisīšu krēslu. Radīšana sākas no cita skat-punkta. No pētījuma, kuru transformē fiziskā objektā,» Jasmīna stāsta. Piemēram, viņas kursabiedrene, pēc tautības holandiete, devās ciemos pie Nīderlandē dzīvojošajām turku sievietēm un pētīja, kā viņas mezglo. Tad izdomāja savu studiju darbu – mūsdienīgas tekstilijas ar dažiem turku motīviem. 

Arī Jasmīnas idejas radās, kad bija izpētīta kāda kultūra vai paradumi. Piemēram, ideja par spoguli Viewpoint radās pēc tam, kad izlasīja par to, kas notiek galvā, saslimstot ar depresiju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu