Vasaras skaņas • IR.lv

Vasaras skaņas

2
Aleksandrs Antoņenko.

Mālers, zirgi, balalaika, blūzs un Saša – pieci interesanti koncerti

Pirmdien, 20.jūlijā, veras priekškars Saulkrastu džeza foruma ikvasaras pārsteigumiem. 24.jūlijā sākas lielie kamermūzikas svētki Salacgrīvā, Ainažos un Kuivižos (Aleksejs Lundins, Kristīne Blaumane, Eva Bindere, Jakovs Kacnelsons un vēl citi jomas lielmeistari). Vēl no Sanktpēterburgas ieradies Štrausa Sikspārnis Jēkabpilī (25.jūlijs), ziemeļu bākas atgaismas ar Gunti Kuzmu, Sinfonietta Rīga un Normundu Šnē koncertzālē Cēsis (25.jūlijs), Imanta Kalniņa dziesmuspēles No saldenās pudeles atdzīvināšana Ventspilī (30.jūlijs), Čaikovska lieljubileja Latgales vēstniecībā Gors (2.augusts) – notikumu netrūkst. Savukārt Ir īpašais pieclapis šoreiz izskatās šāds. 

17.jūlijā Cēsu pils parka estrādē
Mālera Trešā (Cēsu Mākslas festivāls)

Mālera mūzika svaigā gaisā pie mums ir rets piedzīvojums, tāpēc aicinu nepalaist garām iespēju paklausīties, kā šis milzīgais simfoniskais apjoms – Mālera Trešā simfonija LNSO un Andra Pogas sniegumā – iekļaujas Cēsu pils parka brīnišķīgajā ainavā. Kad darīšana ar Māleru, tas ir vienlaikus garīgs, intelektuāls, metafizisks un fizioloģisks piedzīvojums. Liels orķestris, pusotra stunda mūzikas, maigs un tumsnējs mecosoprāna solo uz dzirdamības robežas, draiskas zēnu kora un sieviešu kora zvaniņu saspēles, ceļš no Pāna vasaras procesijas un klinšu skarbuma, no puķu un zvēru sarunām līdz Zaratustras pusnakts pārdomām un grandiozai mīlestības apskaidrībai ar triumfējošu remažoru tumšās Cēsu debesīs, kur vienīgais gaismas avots ir Mālera mūzika un Dāvja Sīmaņa veidotā gaismas partitūra. 

20.jūlijā Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē
Aleksandrs Antoņenko un Latvijas Radio koris (Jūrmalas festivāls)

Aleksandrs Antoņenko ir Verdi un Pučīni operlomu grands, ko aicina labākie opernami. Viņš ir arī lielisks paraugs tam, ka opertenori māk dziedāt arī dvēseliski un klusu. Tas labi dzirdams kopā ar Latvijas Radio kori iestudētajā programmā, no kuras Dzintaros šoreiz skanēs speciāli Aleksandra balsij rakstīta Artura Maskata mūzika. Vēl programmā Kančeli un Ešenvalds, kā arī Aleksandra dziedāti solonumuri. Ielāgojam jaunu nosaukumu – Jūrmalas festivāls, kuru atklās šis koncerts. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu