Riskam ir jābūt lielākam • IR.lv

Riskam ir jābūt lielākam

5
Imants Lauks.
Pauls Raudseps

Profesoram Imantam Laukam bija garantēts darbs uz mūžu, taču viņš aizgāja no universitātes, lai radītu uzņēmumus, kuru vērtība ir simtiem miljonu

Pagājušajā nedēļā Rīgā notikušajā Pasaules Latviešu ekonomikas un inovāciju forumā (PLEIF) piedalījās arī Dr.Imants Lauks, kurš radījis divus simtiem miljonu dolāru vērtus uzņēmumus. Dr.Lauks dzimis Anglijā, kur viņa vecāki nonāca pēc došanās trimdā Otrā pasaules kara laikā. Viņa ģimene bija aktīva Bredfordas latviešu sabiedrībā, kur tēvs Rolands darbojās sporta klubā Trimda

Pēc studijām Imants kļuva par profesoru Pensilvānijas Universitātē. Tur viņš izstrādāja biočipus, ar kuru palīdzību var veikt asins analīzes mazā, pārnēsājamā ierīcē. Uz šo tehnoloģiju pamata tika dibināts uzņēmums i-STAT, kura gada apgrozījums ir aptuveni 400 miljoni dolāru, un Epocal, kurš nesen tika pārdots par 255 miljoniem dolāru.

Kādi ir priekšnoteikumi, lai profesors un pētnieks varētu iesaistīties šādu uzņēmumu dibināšanā un attīstībā? Ko Latvija var mācīties no Imanta Lauka pieredzes? Izmantojot foruma radīto iespēju, aprunājāmies ar Dr.Lauku par šiem jautājumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu