Pret straumi • IR.lv

Pret straumi

4
Reinis Zariņš Londonas centrā pie Svētā Pāvila katedrāles.
Anda Burve-Rozīte

Londonā dzīvojošais latviešu pianists Reinis Zariņš ir divkārtējs Lielās mūzikas balvas ieguvējs, pašlaik ieskaņo Lūcijas Garūtas mūziku un gatavojas nākamās nedēļas koncertam Latvijā

Citronu tartes zeltainais pildījums, ko Lieldienu sestdienā pianists Reinis Zariņš izvēlas pie kafijas beķerejā Le Pain Quotidien iepretim Svētā Pāvila katedrālei Londonā, kontrastē ar pelēki vējaino dienu, kas londoniešiem met sejā šalles un matu šķipsnas. Slaidi pirksti, enerģiskas, pašcieņas pilnas kustības un rūpīga iedziļināšanās it visā, ko uzklausa – tāds ir Jeila Universitātes Mūzikas skolā un Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā klavierspēli izstudējušais latviešu mūziķis. Spēlējis pasaules labākajās koncertzālēs. Vienpadsmit starptautisku konkursu laureāts. Lielbritānijā ierakstījis trīs mūzikas albumus, starp tiem arī Jāzepa Vītola klavierdarbus. Nupat pabeidzis darbu skaņu ierakstu studijā pie Lūcijas Garūtas Klavierkoncerta, kas drīzumā nāks klajā.

Gatavojoties koncertiem, pianists klausās muzikālo materiālu un lasa pat Londonas metro «astoņas minūtes viena brauciena laikā, tad pārskrējiens un atkal astoņas minūtes». Laika vienmēr par maz – to nosaka ne tikai mūsdienu dzīves ritms, bet Reiņa situācija, ģimenes dzīvi ar trim maziem bērniem pēc labākās sirdsapziņas cenšoties savienot ar intensīvo darbu mūzikā. 

Pianists bieži koncertē Latvijā. 15.aprīlī Lielajā ģildē viņš kāps uz skatuves, lai atskaņotu Igora Stravinska Koncertu klavierēm un pūšaminstrumentiem festivāla Windstream noslēguma koncertā. Laiku lidmašīnā no Londonas un Rīgu pavadīs ar mūzikas ierakstiem un nošu partitūrām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu