Tās acis neaizmirsīšu • IR.lv

Tās acis neaizmirsīšu

8
Gunārs Graumanis.
Ieva Alberte

Gunārs Graumanis (33) ir pirmais latvietis, kurš pirms gada devās EDSO misijā uz Ukrainu. Viņš strādājis Malaizijas lidmašīnas avārijas vietā un ikdienā sastopas ar karu

Noskatīties labu spriedzes filmu un iet gulēt. Tāds reizēm ir vīriešu vakara plāns Latvijā. Vai rītu gribētos sākt ar vēl vienu bojeviku? Un pēc tā skatīties nākamo? Un tā visu dienu. Diez vai. «Man bojeviki ir katru dienu, no rīta līdz vakaram,» saka Gunārs. Viņš Latvijā ieradies uz nedēļu, un salīdzinājums par bojeviku ir atbilde uz jautājumu: kā tur, Ukrainā, ir? Katrs rīts sākas ar spriedzes filmu, jo modinātāja vietā ir šāvienu skaņas tālumā. Gunārs dzīvo Doņeckas reģionā, Kramatorskā, kuru februārī apšaudīja ar krievu raķešu sistēmu Smerč un, trāpot dzīvojamajās mājās blakus Ukrainas armijas štābam, nogalināja un ievainoja vairākus desmitus mierīgo iedzīvotāju. Par Ukrainu Gunārs stāsta tā, ka nekļūst drūmi, bet tajā pašā laikā nepamet sajūta – karš ir tepat blakus.

Viens pats bruņumašīnā

Graumanis ir pirmais latvietis, kurš pirms gada devās misijā uz Ukrainu. Tur nokļūt nebija viņa mērķis. Maidans pat vēl nebija sācies, kad kāds draugs Gunāram pastāstīja par civilo ekspertu datubāzi un atsūtīja saiti ar pieteikšanās anketu. «Rūpīgi aizpildīju. Sarakstīju, ka esmu gatavs uz visu. Nerakstīju daudz, bet īsi un kodolīgi,» atceroties Gunārs pasmejas.

Tobrīd viņš strādāja starptautiskā kompānijā, vēl senāk policijas dežūrdaļā Rīgā, brauca uz slepkavību vietām. Studējis Latvijas Policijas akadēmijā, bet beidzis juristus Latvijas Universitātē. Tieši šī pieredze, visticamāk, bija iemesls, kāpēc viņam piezvanīja no Ārlietu ministrijas un aicināja uz sarunu. Gunārs bija izturējis civilo ekspertu atlasi un tika atzīts par piemērotu, lai būtu EDSO novērotājs un dotos uz Kijevu. Tas bija 2014.gada aprīlī, Maidans aktīvs bija kopš novembra, un martā bija ieņemta Krima. «Tobrīd neviens īsti nezināja, ko nozīmē misija Ukrainā, jo tas bija kaut kas jauns,» saka Gunārs. Viņu tas nebiedēja. Pēc rakstura Gunārs ir nosvērts, ar humora izjūtu arī viss kārtībā. Vīrs no laukiem – dzimis Gulbenes novadā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu