Lai fotogrāfija skan kā dzeja • IR.lv

Lai fotogrāfija skan kā dzeja

8
Andrejs Strokins.
Ieva Puķe

Andrejs Strokins (30) neatzīst principu, kas mākslu vieno ar PR un reklāmu – ka visam ir jābūt ātri uztveramam, kodolīgam. Viņa fotogrāfijas pamanītas gan respektablajā laikrakstā New York Times, gan World Press Photo meistardarbnīcā

Brīvdienās ieskrējis apraudzīt Laikmetīgās Mākslas centra Ofisa galerijā nupat atklāto pirmo personālizstādi, fotogrāfs Andrejs Strokins izvelk krāsu bundžu un otiņu. Veikli atsvaidzina baltas romiešu kolonnas virsotni, virs kuras izstādē levitē tukša, saspaidīta alus skārdene. Magnētiņi, kas liek tai rotēt gaisā, izkustina arī krāsu, Andrejs secina. Ģipša kolonnu pēc viņa pasūtījuma uztaisījuši meistari, bet šāda objekta atrašanās telpā bijusi rūpīgi pārdomāta. Pie pretējās sienas ir Mākslas akadēmijas karnevālā tapusi fotogrāfija ar antīko skulptūru galvām, kam acis savieno kokteiļsalmiņi. 

Alkohola fenomenam veltītā izstāde Traucējumi un šķēršļi nav kičīgu ballīšu ainu apkopojums. Reibuma skaistumu un postu Strokins atklāj gan ar Bolderājas niedru laukos fotografētām gleznaini peldošām drazām, gan ar krēslu, kas pēc svinībām «izlaidis» kājas, gan ar līksmiem cilvēkiem un iereibuša salaveča tuvplānu pagājušā gadsimta amatierfotoTekst us izstādei lūdzis sacerēt Semjonam Haņinam, draugam no krievu dzejnieku grupas Orbīta, mūsdienu Dionīsam. «Viņš vienmēr pasākumos iedzer, ir tāds priecīgs, apgarots, nedaudz lidinās pa gaisu,» Andrejs smaida. «Nonācām pie tā, ka labākais variants, kā pieteikt izstādi, varētu būt dzejolis, kas bija jau uzrakstīts,» rāda pie sienas pieliktas rindas, ko latviski pārcēlis Pēteris Draguns.

lūpām uztaustot kakliņu
dzert zīmītes no jūrā iesviestajām pudelēm
izmurminot vietām tumšus ķeburus
balsenē pārsmalcinātu burbulīšu guldzēšanu
cītīgi artikulējot pieklājības formulās saņurcītus pamatus
aizrijoties ar mežonīgiem smiekliem
iegrimt katastrofas izsmeļošās detaļās
kuģis nogrima
un saule sakrunkojās
un jūra apgāzusies izlija
un mēs te
mēs te
te

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu