Katra dzīves sekundīte • IR.lv

Katra dzīves sekundīte

2
Baņuta Rubess.
Anda Burve-Rozīte

Režisore Baņuta Rubess pusotru gadu pēc vīra komponista un džeza mūziķa Nika Gothama nāves stāsta, kā pārvarēt sēras un atrast prieku vislielākajās grūtībās

Trausls, gandrīz caurspīdīgs Niks Gothams sēž krēslā ziedošā vasaras dārzā, pie viņa, pozējot fotogrāfam, noliekusies Baņuta un abu bērni Dzintars un Kaiva. Ir 2013.gada vasara, pāris mēnešu līdz Nika aiziešanai. Mirstošo aprūpes nams Toronto neatgādina par iemesliem, kādēļ viņš šeit nokļuvis – glītā ēka ar krāšņo dārzu, smaidīgo Niku un viņa tuvākajiem drīzāk liek domāt par jaukām ģimenes svinībām.

Baņutai nepatīk, ja par Nika divus gadus ilgo cīņu ar ļaundabīgo kakla audzēju apkārtējie runā ar bijību vai bailēm. Kad 2012.gada pavasarī viņa uzzināja, ka vīram atlicis dzīvot tikai gadu, nolēma – tas būs prieka pilns, nevis grūtsirdīgs. Baņuta sāka rakstīt blogu, kurā cilvēciski un atklāti fiksēja svarīgākos Nika slimošanas notikumus, vēlāk aprakstīja arī katru dienu, ko viņiem izdevās ar labām sajūtām pavadīt kopā. Niks no dzīves šķīrās 2013.gada 25.jūlijā. Tagad viņa atraitne režisore Baņuta Rubess bloga ierakstus pārvērtusi grāmatas manuskriptā. 20.februārī radošuma konferencē Liepājā Subject: Creativity Baņuta virtuāli lasīs lekciju par radošumu krīzes apstākļos. 

Pēc vīra aiziešanas viņa dzīvo Kanādā, pasniedz Toronto Universitātē un iestudē izrādes. Kanādas latviete Baņuta Rubess un tur uzaugušais mūziķis Niks Gothams Latvijā nodzīvoja vairāk nekā 15 gadu. Panākumus mūzikā komponists guva, vēl dzīvojot Kanādā – viņam bija 29 gadi, kad opera Nigredo Hotel Ziemeļamerikā, Austrālijā, Anglijā un Skotijā piedzīvoja gandrīz simt izrāžu, saņēma vairākus apbalvojumus. Latvijā Niks strādāja par pasniedzēju Rīgas Doma kora skolas džeza nodaļā un pasniedza teoriju un saksofona spēli Mūzikas akadēmijā. Doktora grādu ieguvušais mūziķis sarakstījis vairākas kameroperas, kormūziku un džeza skaņdarbus. Pēc viņa nāves Latvijā tika izveidota Nika Gothama balva, ko ik gadu saņem kāds no jaunajiem džeza izcilniekiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu