MH17. Žurnālistiska izmeklēšana • IR.lv

MH17. Žurnālistiska izmeklēšana

6
Notriektā malaiziešu lainera sakropļotā aste.

Tas ir viens no lielākajiem mūsdienu kara noziegumiem – pērn 17.jūlijā virs Ukrainas tika notriekts lidsabiedrības Malaysia Airlines reiss MH17 ar 298 cilvēkiem. Berlīnē strādājošais bezpeļņas izmeklējošās žurnālistikas dienests CORRECT!V vairākus mēnešus vāca faktus un tagad pārliecinoši apgalvo: laineri notrieca Krievijas pretgaisa spēku brigāde no Kurskas, kas BUK raķešu palaišanas iekārtu bija ievedusi Ukrainā bez pazīšanās zīmēm

Nepilnu stundu pēc lidmašīnas nogāšanās prokrievisko separātistu līderis Donbasā Igors Girkins svinēja Ukrainas militārās lidmašīnas notriekšanu, sociālajā tīklā VKontakte ierakstot: «Mēs jūs brīdinājām nelidot mūsu debesīs.»

Ātri vien pie paziņojuma vairāk nekā 2000 cilvēku ieklikšķināja «patīk». Tad ieraksts pazuda.

Girkins, bijušais Krievijas izlūkdienesta pulkvedis, vēlāk skaidroja, ka ziņojumu esot ierakstījis kāds viltvārdis. Bet cilvēki visā pasaulē sāka izteikt versijas, kas tad īsti notrieca malaiziešu laineri ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru. Amerikāņu diplomāti apgalvo, ka laineri iznīcināja BUK M1 raķete, kuru palaida no separātistu kontrolētās teritorijas. Paši separātisti atbildēja, ka nav vainīgi. Ukraina vainoja Krieviju, Krievija vainoja Ukrainu. Neviens nav sniedzis pārliecinošus pierādījumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu