Rosīgs birojs, bet tad... • IR.lv

Rosīgs birojs, bet tad…

7
Žurnāla redakcijā nogalinātie.

Tā bija asiņu jūra – aculiecinieks apraksta baiso ainu franču satīras žurnāla Charlie Hebdo redakcijā pēc islāma teroristu uzbrukuma pagājušo trešdien. Pasaules atbilde šai asinspirtij bija cilvēku jūra svētdien Parīzes ielās, kad solidaritātes gājienā kopā ar vairāk nekā 40 valstu līderiem devās pusotrs miljons, sērojot par 17 terora upuriem un aizstāvot vārda brīvību

Stefans Šarbonjē bija apsēdies uz U formas koka galda malas. Tāds bija galvenā redaktora ieradums, kad franču satīriskā žurnāla Charlie Hebdo gaišajās otrā stāva telpās trešdienu rītos darbinieki pulcējās uz kārtējām plānošanas sapulcēm. Sev priekšā Stefans bija izklājis vairākas papīra lapas. 7.janvārī pulksten 11.30 apspriest žurnāla nākamo numuru bija ieradušies aptuveni divpadsmit žurnālistu, ieskaitot galvenos karikatūristus. Viņu diena jau bija sākusies ar satīriķiem tipisku joku: žurnāla tvitera kontā pirms pāris stundām bija publicēta provokatīva karikatūra ar Islāma valsts līderi Abū Bakru el-Bagdadi, kurš saviem sekotājiem novēl laimīgu Jauno gadu un «galvenais – labu veselību!»

Uz sapulci sanākušajiem nebija ne jausmas, ka pēc īsa brīža viņi kļūs par upuriem teroristu uzbrukumā, kas nekavējoties piesaistīs visas pasaules uzmanību, sēs jaunas bailes un pamudinās uz strīdiem par civilizāciju sadursmi starp radikālo islāmu un Rietumu vērtībām.

Aizvedusi uz skolu savu bērnu, ar nelielu nokavēšanos uz sanāksmi steidzās karikatūriste Korīna Reja, kas vairāk pazīstama ar pseidonīmu Koko. Viņa apstājās pie ēkas, lai ievadītu ieejas drošības kodu. Tajā mirklī viņu sagrāba divi melnā ģērbti, ar kalašņikoviem bruņoti vīrieši un piespieda atvērt durvis. «Viņi gribēja tikt iekšā un doties augšup,» Koko vēlāk stāstīja laikrakstam L’Humanite.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu