Charlie Hebdo un lēnā domāšana • IR.lv

Charlie Hebdo un lēnā domāšana

6
Dace Dzenovska

Ja jūs jau sen zināt, ko domājat par Parīzes terora aktiem, izaiciniet sevi un domājiet vēl

Kopš pagājušās trešdienas, kad pasauli satricināja ziņa par teroristu uzbrukumu satīriskā žurnāla Charlie Hebdo redakcijai, nav pagājusi ne diena, kad pasaules un Latvijas medijos neparādītos jauni viedokļu raksti par traģisko notikumu, tā jēgu, iemesliem un sekām. Daudzi no tiem ir iekšējās balss kliedzieni, citi rūpīgi šķetina samezglojušos vēstures un politikas pavedienus. Kā orientēties politisko komentāru un ekspertu viedokļu gūzmā? Domājot lēni.

Tas nekas, ja jūs vēl nezināt, ko domājat. Situācija ir gana sarežģīta, un tās izvērtēšanai nepieciešams laiks. Ja jūs jau sen zināt, ko domājat, izaiciniet sevi un domājiet vēl, jo iespējams, ka jūs paļaujaties uz jau iepriekš noformulētiem uzskatiem. Ja, lasot rakstus un komentārus, jūs tajos atpazīstat sevi un jūtaties ērti, lasiet citus, jo līdz šim lasītie jums neliek domāt, bet gan apstiprina to, ko jau zināt.

Lēnā domāšana ir sevišķi svarīga apstākļos, kad publiskā telpa piesātināta ar uzsaukumiem ņemt rokās zīmuli un zīmēt vēl aizvainojošākas karikatūras par visiem un par visu, ar apgalvojumiem, ka musulmaņi ir fanātiķi, kuriem Eiropā nav vietas, ar aicinājumiem ierobežot migrāciju, kā arī secinājumiem, ka Charlie Hebdo birojā trešdien izvērtās civilizāciju sadur-sme. Lēnā domāšana var palīdzēt pārvarēt aizspriedumus, kuri nogulsnējušies muguras smadzenēs, diendienā klausoties pseidoekspertu viedokļos par musulmaņiem kā Eiropas lielāko draudu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu