Ineta Rudzīte, Islandes goda konsule un dziedātāja • IR.lv

Ineta Rudzīte, Islandes goda konsule un dziedātāja

6
Kad novembrī un decembrī Latviju apceļos Inetas Rudzītes un grupas Sympathique Ziemassvētku koncertprogramma Eņģeļa pieskāriens, uz skatuves dziedās jaunā Islandes goda konsule Latvijā.
Ieva Puķe

 

Cilvēki zvana un interesējas par vulkāniem, kas izverd – vai drīkst ceļot, vai drīkst braukt? Ir bijuši zvani par tradicionālo pūdēto haizivi, vai to drīkst vest lidmašīnā – Islandes goda konsule Latvijā Ineta Rudzīte sniedz ieskatu ikdienā. Mazajai ziemeļu valstiņai, kas pirmā pasaulē atzina atjaunoto Latvijas neatkarību, tuvākā vēstniecība ir Helsinkos, goda konsulei nākas risināt dažādus akūtus jautājumus. Galvenokārt tā tomēr ir palīdzība islandiešiem, kas, dzīvojot vai viesojoties Latvijā, nokļuvuši nepatikšanās, pazaudējuši pasi vai, piemēram, grib nobalsot dzimtenē notiekošajās vēlēšanās. Gadījies kārtot kāda ceļotāja mirstīgo atlieku repatriāciju, runāt ar viņa vecākiem – skumjš brīdis, bet arī tas pieder pie goda konsula rutīnas.

Ineta šos pienākumus, par ko neviens nemaksā, pārņēma pirms pieciem gadiem, kad mūžībā aizgāja toreizējais Islandes goda konsuls Latvijā uzņēmējs Gisli Reinisons, taču amatā oficiāli apstiprināta tikai tagad. «Tas nekas, ka islandieši saka: viņa ir forša meitene, kas mums palīdzēja. Bija jādabū rekomendācijas, viņi skatījās, kāda ir mana izglītība un reputācija. Kāda valsts tev uzticas – tā ir īpaša sajūta!» iesaucas. 

Latvijā pastāvīgi patlaban dzīvo 11 islandieši, kam pilnībā vai daļēji pieder 66 North Iceland veikals, YoYo Frozen Yoghurt, Street Burgers un kokapstrādes firmas (Islandē meža nav!). Inetai liekas, ka tik mazai valstiņai tas ir daudz. Viņa ir palīdzējusi organizēt Latvijas vizītes svarīgākajām Islandes amatpersonām – Vigdisai Finbagodotirai, pirmajai sievietei prezidentei pasaulē, arī prezidentam Olafuram Ragnaram Grimsonam, kura pieckārtējā ievēlēšana 2012.gadā bija rekords.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu