Ģirts Eldmanis un Ansis, frisbija pratēji • IR.lv

Ģirts Eldmanis un Ansis, frisbija pratēji

4
Suns Ansis ir labākais Latvijā frisbija disciplīnā Met un nes. Sadarbībā ar Ģirtu Eldmani Zemu lidojošo suņu kausā viņš savāca visu medaļu komplektu — zeltu, sudrabu un bronzu.

 

Ansis ir trīs gadus vecs Austrālijas aitu suns. Pilnajā vārdā Ansuz Versatile Runes, simbols no rūnu raksta, kas nozīmē – debešķīgais, dievišķais. Ansis ir enerģisks, draudzīgs un sargā savējos. Māk dzīt mehānisko zaķi, vikt kamanu pajūgu, ķert šķīvīti. Ansis nāk no labas ģimenes – brālis gana aitas, māsas ir kanisterapeites (zooterapija ar mācītiem suņiem – red.). «Neviens nav bezdarbnieks,» smejas Ģirts Eldmanis. Arī Ansis māk ganīt aitas, ar izcilību nokārtojis instinktu testu, tikai nav izdevības. Ikdienā viņš «gana» Ģirta piecus suņus. Arī viņi pagājušajā svētdienā piedalījās frisbija jeb šķīvīša mešanas sacensībās Uzvaras parkā. Anša mamma Ūre ieguva vienu sudraba medaļu. Labāka par Ģirta suņiem bija tikai suņu meitene Jete. «Visus poļu suņus apspēlējām,» saka Ģirts, kurš par godu sasniegumiem savus suņus palutinājis ar cūkas cisku kauliem.

Ideja par pirmajām frisbija sacensībām Latvijā Ģirtam radās kopā ar suņu kolēģi Kārli, kad bija devušies uz mačiem Maskavā. Abiem tā bija pirmā starptautiskā pieredze. Noņēmušies pamatīgi – kad sacensībās suņi noskrējušies, viņiem parasti uzvelk dzesējošas vestītes. Kam nav, izlīdzas ar dvieļiem. Savā blogā Ģirts raksta: «Suņus dzesējām ar aukstuma konteineros līdzpaņemtiem sasaldētiem ūdeņiem, ko lējām uz dvieļiem.» Ar rezultātiem Ģirts apmierināts – Ansis ieguva 8.vietu, Kārļa sune Jete – bronzu!

«Daudzi iegādājas lielos ganu suņus un nenodarbina. Suns nonāk līdz tam, ka mājās sāk «ganīt» mēbeles. Sacensības pierāda, ko ar suni var darīt,» stāsta Ģirts. Mācīt atnest bumbiņu sunim varot kaut no divu mēnešu vecuma, taču frisbijam raksturīgos lēcienus ierādīt – no gada. Kad nostabilizējusies kaulu sistēma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu