Par atbildīgu tiesu • IR.lv

Par atbildīgu tiesu

4

Par rakstu «Es nezinu, ko nozīmē pašattīrīties»

Pagājušās nedēļas žurnālā Ir Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētājs Pēteris Dzalbe uz žurnālistes jautājumu par nepieciešamību tiesu sistēmai pašattīrīties no negodprātīgiem un nekompetentiem tiesnešiem atbildēja, ka nezinot, ko nozīmē pašattīrīšanās. 

Par Dzalbes kunga viedokli neesmu īpaši pārsteigta. Neliels piemērs. Pagājušajā gadā divas tiesneses darba vietā atradās alkohola ietekmē, viena no viņām nepildīja pat tiesas priekšsēdētājas rīkojumu – aizliegumu vadīt tiesas sēdi. Kad mediji lūdza Dzalbes kunga viedokli par tiesnesēm piemēroto disciplinārsodu – amatalgas samazinājumu uz vienu gadu, ieturot no tās 20% -, viņš norādīja, ka tiesneša «atrašanās alkohola ietekmē vēl automātiski neizraisa to, ka tiesnesis lietu iztiesājis neobjektīvi vai bijis ieinteresēts lietas iznākumā». «Neviens no procesa dalībniekiem nav izteicis nekādas pretenzijas.» (Latvijas Avīze, 18.04.2013.)

Negribu konfrontēt ar tiesu varu. Pati kā bijusī Satversmes tiesas tiesnese zinu, ka tiesneša darbs ir ļoti smags. Esmu arī pārliecināta, ka lielākā daļa tiesnešu godprātīgi pilda savus pienākumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu