Tuvākais laiks būs ļoti trauksmains • IR.lv

Tuvākais laiks būs ļoti trauksmains

2
Edgars Rinkēvičs.
Pauls Raudseps

Vienotības saraksta līderis Rīgā Edgars Rinkēvičs par valsts drošību, korupcijas apkarošanu, Dzintaru Zaķi un Valsts prezidenta kandidātiem

Nemaz nav tik viegli sarunāt laiku intervijai ar Edgaru Rinkēviču – ārlietu ministram šajā trauksmainajā laikā bieži jāatrodas sanāksmēs Briselē vai citviet ārpus Latvijas. Kopš Ukrainas krīzes sākuma viņš ir visasāk un visskaidrāk paudis Latvijas viedokli un bijis starp redzamākajiem valdības ministriem, tāpēc aicinājām tieši viņu uz priekšvēlēšanu interviju.

2011.gadā valdību izveidoja Saeimas vairākums, kas sevi sauca par tiesiskuma koalīciju. Vai ir attaisnojies šis nosaukums?
Cik atceros, bija «tiesiskuma un reformu koalīcija». Protams, ir bijuši gan panākumi, gan lietas, kuras varēja un vajadzēja darīt citādi. Tomēr ir bijuši vairāki grozījumi likumos, kas, manuprāt, ir pareizi – kaut vai amatpersonu atklāta ievēlēšana. Līdz galam mums neizdevās to realizēt, tam nebija nepieciešamā Saeimas vairākuma atbalsta.

Runa ir par prezidenta ievēlēšanu?
Varēja iet šo ceļu līdz galam. Lai arī daudzi ir teikuši, ka aizklāts balsojums nodrošina zināmu deputātu neatkarību, es domāju – ir daudz prātīgāk, ka deputāti skaidri pasaka saviem vēlētājiem, kāda ir viņu nostāja, un tad arī šo nostāju balsojumos parāda. Veids, kā amatpersonas šīs Saeimas laikā ir tikušas ieceltas, ir attaisnojis šo soli, piemēram, Satversmes aizsardzības biroja direktora iecelšana. Arī partiju finanšu lielākas caurskatāmības nodrošināšana.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu