Kā izglābt tomātus • IR.lv

Kā izglābt tomātus

6
Aigara Jansona tomātu ķopsis.
Ieva Puķe

Šogad tomātu pārbagātība. «Parastajos» ēdienos tie jau apnikuši, projām sviest būtu grēks. Tomēr pavāru arsenālā ir vēl daudz un dažādu veidu, kā apliecināt, ka Latvijas saules auklējums tiešām ir vislabākais

Marinas Džanelidzes čahohbili

Ja gruzīna rokās nonāk prāvāks daudzums mīkstu tomātu, viņš gatavo sacebeli – biezu, ilgi uzglabājamu, pie ceptiem gaļas ēdieniem vai ceptiem kartupeļiem lietojamu tomātu mērci, kam pievienots koriandrs, sīpoli, ķiploki, dilles, sāls, cukurs un pipari. Rīgas restorāna Hačapuri īpašniece Marina Džanelidze, kuras dzimtā pilsēta ir Suhumi, pēdējā brīdī izlemj nodemonstrēt ko citu – vistas čahohbili. Arī šī Latvijā jau no padomju laikiem pazīstamā, tagad nedaudz piemirstā maltīte vislabāk padodas rudeņos, kad tomātiem ir intensīvākā garša.

Veselu vistu sagriež nelielos gabaliņos. Vēlams, lai pie gaļas paliktu kauliņi – tie sautējoties dos ēdienam papildu aromātu. Dziļā pannā vai kastrolī gaļu pārlej ar nelielu ūdens daudzumu. Pasautē, līdz ūdens iztvaikojis, tad pievieno aptuveni divas ēdamkarotes sviesta un palielos gabalos sagrieztus sīpolus. Visu apcep, līdz sīpoli zeltaini. Pievieno 400 g tomātu pastas, pasutina. Tad pievieno svaigu tomātu biezeni, kas iegūts, sablenderējot vienu vai divas paprikas un puskilogramu labu, gatavu tomātu. Pirms blenderēšanas tomātiem noņem mizu, iemērcot verdošā un tad aukstā ūdenī. Vēl sakapā un pievieno lielu daudzumu koriandra – divus vai trīs saišķīšus (200-300 g) un arī naža galu sausā koriandra, nedaudz diļļu un sulu, kas izspiesta no 3-4 ķiploka daiviņām. Vēl 15 minūtes savāra. Beigās pielej 100 g baltvīna, ļauj, lai ēdiens uzburbuļo – vīns tam piešķirs intensīvāku garšu. 

Ēd ar gruzīnu maizi vai vārītiem kartupeļiem, kurus iemaisa sautējumā. Gruzijā rīsi nav tik populāri, taču šis ēdiens labi sader arī ar tiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu