Viena lieta ir politiskā griba, otra — juridiskais pamatojums • IR.lv

Viena lieta ir politiskā griba, otra — juridiskais pamatojums

6
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Izvairīga jautājumā par KNAB priekšnieka vērtēšanu, premjerministre Laimdota Straujuma ir nelokāma citā atbildības jomā – izraudzīto eirokomisāra kandidātu Valdi Dombrovski nemainīs

Pagalma logi tikai daļēji izgaismo Ministru prezidenta personīgo ēdamistabu – drūmu, ar koku apšūtu kabinetu valdības ēkas pirmajā stāvā netālu no lielās ēdamzāles. Vidū balti klāts galds sešiem cilvēkiem, pie vienas sienas iebūvēts skapis ar glāzēm, pie otras – krēsli tiem, kam būtu svarīgi dzirdēt pie pusdienām runāto. Intervijas laikā tur sēž Laimdotas Straujumas (Vienotība) preses sekretāre.

«Tās ir labas Omas kotletes?» premjere vaicā oficiantam, kuru izsaukusi, nospiežot nelielu plastmasas pulti uz galda. «Parastajā» ēdamzālē oficianti neapkalpo, bet šeit uz zvanu ierodas vīrietis baltā kreklā un apliecina – kotletes esot labas.

Pusdienošanai premjerministrei nav daudz laika, taču viņa piekritusi intervijai par tiesiskuma jautājumiem, kas pēdējā laikā saasinājušies. «Mēs veidosim komisiju, uz kā bāzes taps KNAB vadītāja atbilstības amatam novērtējums. Tālāk tiks veidota komisija par [Streļčenoka] atbilstības izvērtējumu,» premjere skaidro pēdējo nedēļu pretrunīgos pašas un ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera paziņojumus par to, vai tiks veidota komisija KNAB vadītāja izvērtēšanai. KNAB šefa uzvārdu valdības vadītāja konsekventi izrunā, otrā «e» vietā lietojot «o» – «Streļčonoka kungs». Straujuma gribot pārliecināties, vai KNAB vadītāja atlaišanai ir juridiski argumenti. Par šādu pieeju viņu pārliecinājis ģenerālprokurors. «Viņš mani pārliecināja, ka nepieciešams [Streļčenoka] personālvadības [spēju novērtējums]. Jo šī komisija par atlaišanu nevērtēs viņa kā vadītāja prasmes. Ir nepieciešams vispirms veikt novērtēšanu, lai viss process būtu juridiski korekts.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu