Kriminālbremzes • IR.lv

Kriminālbremzes

5
Aivars Ozoliņš

Ātru tiesu negrib ne tikai ZZS ar Lembergu, bet arī VL-TB/LNNK ar Helmani

Vēlēšanu gads ir politiķu sīvas konkurences, taču arī savstarpējiem darījumiem izdevīgs laiks. Nevēlēšanās šūpot laivu par jautājumiem, kuri netaps par saukļiem partiju priekšvēlēšanu kampaņās, ir īpaši ērta, lai «tu man, es – tev» stilā nokārtotu dažiem «savējiem» ļoti svarīgas lietas. Svaigākais šāda darījuma mēģinājuma paraugs ir sarosīšanās ap Kriminālprocesa likuma grozījumiem, kuri paredz noteikt par prioritāriem kriminālprocesus, kuros apsūdzētas valsts amatpersonas.

Saeimas Juridiskā komisija trešdien par mata tiesu izlēma neatteikties no grozījumiem likumā, kuri paredz, ka kriminālprocesam, kurā iesaistīta speciāli procesuāli aizsargājama persona vai apsūdzēta valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, saprātīga termiņa nodrošināšanā ir priekšrocība salīdzinājumā ar pārējiem kriminālprocesiem. Saeima jau divos lasījumos šo deputāta Andreja Judina (Vienotība) piedāvāto likuma labojumu ir lielā vienprātībā atbalstījusi, taču Saskaņas centra frakcijas čaklais priekšlikumu pieteicējs Andrejs Elksniņš tagad bija ierosinājis to izņemt no galīgajā lasījumā apstiprināmo likuma grozījumu klāsta.

Saeimas balsojums vēl ir priekšā, bet deputātu piepešās šaubas par acīmredzami nepieciešamiem likuma grozījumiem ir daiļrunīgs «mīļā miera» kompromisu simptoms. Ir dzirdēti minējumi, ka ZZS atbalstījusi Reformu partijas pārstāves Sandras Sondores Kukules iecelšanu Ventspils brīvostas valdē apmaiņā pret šo likuma grozījumu novilcināšanu. Taču šis ir plašāks nekā tikai šāda tieša «bartera» gadījums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu