Rozīša meita • IR.lv

Rozīša meita

3
Foto — Andrejs Terentjevs, F64
Māra Miķelsone

Nozīmīgs notikums pagājušo svētdien bija Latvijas Evaņģēliski luteriskajai baznīcai ārpus Latvijas – mācītāja amatā tika ordinēta Ieva Puriņa (39). Ieva būs pirmā mācītāja, kas pēc 20 gadu pārtraukuma paliks kalpot Latvijā, jo pārējās luterāņu mācītājas savu kalpošanu veic ārzemēs

Metodistu baznīcas nelielā zāle Akas ielā ir tik pilna cilvēku, ka, visiem dievkalpojuma sākumā pieceļoties kājās, redzams tikai zvaniņš un degošā svece, nevis pats to nesējs – Ievas Puriņas sešus gadus vecais dēls Rūdolfs, kuram uzticēts aizdedzināt altāra sveces.

Ieradies Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas ārpus Latvijas (LELBāL) arhibīskaps Elmārs Ernsts Rozītis ar iespaidīgo amata rīku – no arhibīskapa Teodora Grīnberga mantoto pagājušā gadsimta 30.gados darināto zizli -, latviešu mācītājas un bīskapes no visas pasaules. Līdzās pirmajai ordinētajai latviešu mācītājai Vairai Bitēnai ir Sarmīte Fišere, Aida Prēdele un citas, ordinācijas dievkalpojumā kalpo bīskape emeritus Jāna Jēruma-Grīnberga un prāveste Ieva Graufelde. Bitēnas klātbūtne, pēc Rozīša teiktā, rada «šo lielo [sieviešu ordinācijas] kontinuitāti cauri laikiem».

Metodistu baznīca savu pajumti LELBāL notikumam devusi tāpēc, ka jau daudzus gadus luteriskajā baznīcā Latvijā pastāv atšķirīga izpratne par sieviešu ordināciju, un Ievas iecelšanu mācītājas amatā nevarēja īstenot Vecajā Sv.Ģertrūdes baznīcā, lai gan tur kopš 2009.gada, kad tika dibināta Rīgas Evaņģēliskā draudze – vienīgā LELBāL draudze Latvijā -, notikuši draudzes dievkalpojumi arī ar Ievas kā diakones līdzdalību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu