Lati aizripo • IR.lv

Lati aizripo

2
Pauls Raudseps

Lati sāka iziet no apgrozības jau labu laiku pirms formālās pārejas uz eiro

Gada nogalē ziņās bieži dzirdējām par strauji pieaugošo naudas ieplūšanu iemaksu bankomātos. 20.decembrī Swedbank paziņoja, ka decembra trešajā nedēļā pirmo reizi bankomātos vienā dienā iemaksātā naudas summa – 4,7 miljoni latu – pārsniedza no bankomātiem izmaksātos četrus miljonus. Nedēļas laikā iemaksātās naudas apjoms pieauga par 75%, un, kā informē Swedbank pārstāve Kristīne Jakubovska, nozīmīgi pieauga arī vidējais iemaksas apjoms. 2012.gada decembrī tas bija 161 lats, bet pērnā gada nogalē jau 215 latu.

Tādu pašu tendenci uzrādīja SEB banka, kurai ir otrais lielākais bankomātu skaits Latvijā. Naudas iemaksas aktivizēšanās bija manāma jau no gada sākuma, un līdz novembra beigām bankas klienti bankomātos bija iemaksājuši teju 264 miljonus latu jeb par 45% vairāk nekā gadu agrāk, bet starp 25. un 27.decembri iemaksu apjoms – 4,9 miljoni latu – krietni apsteidza izmaksas (3,8 miljoni).

Arī pēc Jaunā gada pie banku filiālēm un bankomātiem bija vērojamas rindas, kuras liecināja par daudzu iedzīvotāju vēlmi samainīt atvilktnēs, seifos, zeķēs, burkās un zem matračiem glabātās piecu, desmit, divdesmit un varbūt pat piecdesmit vai simt latu naudaszīmes jaunajos eiro. Tomēr, kā atzinusi Eiropas Komisija, kopumā pāreja uz eiro bijusi gluda. Vismaz daļēji tas skaidrojams ar faktu, ka latu banknošu un monētu daudzums apgrozībā sāka samazināties jau gada sākumā, kad Latvijas izredzes ieviest eiro kļuva aizvien skaidrākas. 2012.gada decembrī latu skaidrās naudas apgrozījums sasniedza savu vēsturisko maksimumu – 1,23 miljardi latu. 2013.gada pirmajā pusē latu daudzumam apgrozībā bija lejupejoša tendence, kas uzņēma tempu pēc jūlija lēmuma par Latvijas uzaicināšanu pievienoties eirozonai. Četros mēnešos no augusta līdz novembrim taustāmās, makā liekamās naudas daudzums samazinājās par 213 miljoniem latu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu