Tatjana Ivasenko, naktspērtiķa Nīnas «mamma» • IR.lv

Tatjana Ivasenko, naktspērtiķa Nīnas «mamma»

5
Pēc tam, kad četri Nīnas brāļi un māsas bija gājuši bojā mātes piena trūkuma dēļ, Tatjana Ivasenko riskēja mazuli barot ar zīdaiņu maisījumu. Tagad Nīna pati zīda savu pirmo bērniņu.
Ieva Puķe

 

Nīna baro bērnu! Rīgas Zooloģiskajā dārzā tā ir mēneša sensācija – Bolīvijas Asaras naktspērtiķu mātīte, no kuras pēc dzimšanas atteicās māte, savu pirmo, 1.novembrī pasaulē nākušo mazuli ir pieņēmusi un pilnasinīgi rūpējas par to. Šo dzīvnieku vidū tas notiek reti. Pamests sieviešu dzimuma primātu bērns pieaugot visbiežāk arī pamet savus mazuļus.

Par Nīnas mātes laimi vislielākais prieks ir zīdītāju nodaļas vadītājai Tatjanai Ivasenko. Vēsture ir šāda: kad 2007.gada 21.oktobrī piedzima Nīna, viņas mātei Nanai nebija piena. Četri iepriekšējie bērni tālab bija miruši. Vienīgais veids, kā novārgušajam mazulim izdzīvot – sākt viņu kā zīdaini barot ar Aptamil maisījumu.

Taņu pašu mājās gaidīja piecus un 11 gadus vecas atvases, kad viņa ar ģimenes piekrišanu uzņēmās rūpes par pērtiķēnu. «72 grami,» Tatjana stāsta, cik Nīna svēra sākumā. «Aptuveni divi Kāruma sieriņi.» Nīna gulēja īpašā «siltumaparātā», pēc tam – ar ādiņu izoderētā kastītē, tad jau atsevišķā būrītī savu vecāku voljērā. Bija svarīgi, lai laikā, kad pērtiķu meitene cīnījās par dzīvību, viņa netiktu mētāta no vienām rokām otrās, justos drošībā un mīlēta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu