Man sanāk lieliski! • IR.lv

Man sanāk lieliski!

2
Elita Mīlgrāve
Anda Burve-Rozīte

Kā sevis iedvesmošana palīdz sasniegt labus rezultātus ikdienas treniņos un pēc tiem justies nevis izsīkušam, bet spēkpilnam

Lai fiziskie treniņi dotu rezultātus, milzīga nozīme ir pašiedvesmai, – liecina britu zinātnieku pētījums, kura secinājumi nupat publicēti žurnālā Medicine&Science in Sports. Izrādās: ja pirms treniņa paši sev iestāstiet, ka jūtaties labi un sportošana izdosies lieliski, tad arī rezultāti būs labāki un arī pašsajūta lieliska. 

«Noskaņoties. Tas ir pareizi – iesildīties domās, jo visam, ko cilvēks dzīvē dara, vajag motivāciju,» britu zinātnieku atziņas komentē psihoterapeits Viesturs Rudzītis. «Katram cilvēkam, kurš nodarbojas ar sportu, ir savas iesildīšanās formulas. To var saukt par pašiedvesmu.» Psihoterapeits salīdzina ar mākslu: piemēram, Raimonds Pauls nevar paspēlēt klavieres, neievingrinot pirkstus. Tāpat ar jūsu treniņu – ja psiholoģiski neesat sagatavojies, būs grūti, pat nepatīkami. «Psihodrāmā ir spontanitātes teorija: cilvēkam jāiesildās, lai kļūtu spontāns. Kam vajadzīga spontanitāte? Lai ierastajā darbībā saskatītu un izdarītu ko jaunu! Treniņš ir radošs darbs, tas «uzrunā» cilvēka nervu sistēmu, muskulatūru.»

Advokāts Lauris Liepa, katru rītu skrien

Nodarboties ar maratona skriešanu Lauris sāka vecumā, kad profesionālie skrējēji karjeru parasti beidz – 39. Darbs galvenokārt pie datora, sēdus. Kādu laiku viņš meklēja pretējo – aktīvu kustību. «Bērni nu paaugušies, ir iespēja vairāk laika veltīt tādām nodarbēm kā klinšu kāpšana, maratona skriešana un ziemā snovbords.» Sportisks Lauris ir kopš skolas. Trenējies vieglatlētikā, skrējis vidējās un garās distances. Atsākt pēc gadiem pamudināja sacensību cikls Vertikāle X. 24-36 stundu garas sacensības, kurās trīs disciplīnas: orientēšanās, skriešana, velo braukšana. «Ja spēju 4-5 stundas pastāvīgi skriet, neatkarīgi no ātruma, tad ir skaidrs, ka 42 kilometrus pievarēšu!» viņš gatavojās maratonam. Pirmo noskrēja vairāk nekā četrās stundās. Secināja, ka var labāk. Labākais rezultāts līdz šim: Florences maratonā 3 stundas 1 minūte. Noskrējis jau astoņus maratonus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu