Karavīrs ar fotoaparātu • IR.lv

Karavīrs ar fotoaparātu

3
Foto — Andrejs Terentjevs, F64
Gunita Nagle

Seržants Gatis Indrēvics (33) kā NATO miera uzturēšanas spēku karavīrs nespēja Afganistānā nofotografēt visu, ko vēlējās. Tādēļ viņš vēlētos Afganistānā atgriezties civilajās drēbēs ar fotoaparātu un, iespējams, savām Auļu dūdām

Haki krāsas raibajās drēbēs tērpts karavīrs, apsēdies uz mazmazītiņās, it kā starp debesīm un zemi iekārtas kalna kores, mierīgs un pat laimīgs noraugās uz smilšaino un kokiem nabadzīgo ieleju. Tāds miers! Iespējams, ainaviskais rāmums ir viens no iemesliem, kādēļ šī fotogrāfija saņēma Eiropas Militārās preses asociācijas balvu kā labākā 2013.gada fotogrāfija. Tās autors gan ir nevis militārais žurnālists vai kara lauka fotogrāfs, bet seržants Gatis Indrēvics, Nacionālo bruņoto spēku kaujas atbalsta bataljona instruktors. Karavīrs, kurš kaismīgi interesējas par vēsturi, aizraujas ar fotografēšanu un jau desmit gadus ir viens no trakulīgās, kā ar zibens jaudu uzlādētās dūdu un bungu grupas Auļi dūdiniekiem.

Fotografēt mieru

Fotogrāfija tapa 2011.gadā Afganistānā, un, lai cik dīvaini tas būtu, tajā redzamais karavīrs ir pats Gatis. Podziņu pēc viņa lūguma nospieda dienesta biedrs Madars Veliks, ar kuru Gatis togad bija miera uzturēšanas misijā Afganistānā. «Es gribēju nofotografēt sevi klints virsotnē tā, lai būtu redzams afgāņu ciemats tās pakājē,» paskaidro Gatis. 

Kad aprīlī žurnālā Tēvijas Sargs tapa raksts par Gati Indrēvicu, karavīru, kurš spēlē dūdas, viņš iedeva publicēšanai dažas savas bildes, arī šo. Savukārt žurnāla galvenā redaktore Līga Lakuča, kura ir arī Eiropas Militārās preses asociācijas prezidente, nolēma šo attēlu izvirzīt asociācijas labākā foto balvai. Tā bija viena no 39 fotogrāfijām, kas pretendēja uz balvu. «Skarba un skaista,» Līga Lakuča min, kāpēc vairākums kolēģu balsoja par latviešu karavīra foto. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu