Uz kura krēsla jāsēž • IR.lv

Uz kura krēsla jāsēž

6
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe par vērtību sadursmi birojā un vēlmi pēc vadītāja, ar kuru varētu lepoties

Jaroslavs Streļčenoks, KNAB priekšnieks, neiebilda pret savas vietnieces korupcijas apkarošanas jautājumos Jutas Strīķes sarunu ar žurnālu Ir. Satiekamies pie biroja ieejas un dodamies uz mazu kafejnīciņu līdzās Artilērijas ielā, kur viņa mēdzot pusdienot, jo tur ātri apkalpojot un ēdiens esot «vienkāršs, latvisks un garšīgs». Virs durvīm izkārtne SIA Will. Jāmaksā jau pasūtot ēdienu, un Strīķe kategoriski uzstāj, ka par savām pusdienām maksās pati. Bet ēdiens tiešām garšo labi. Atceros, ka Streļčenoks mūsu žurnālam pagājušomēnes stāstīja, ka ieturot pusdienas kādā no apkaimes skolām, jo viņam patīkot, ka tur ir ēdiens noteiktai dienai, piemēram, zivju kotletes ceturtdienās.

KNAB priekšniekam un viņa vietniecei atšķiras diemžēl ne tikai pusdienošanas ieradumi. Konflikts nu samilzis tiktāl, ka Streļčenoks ir likvidējis biroja ētikas komisiju, kura norādījusi uz viņa iespējamo likuma pārkāpumu, un ir paziņojis, ka būtu gatavs Strīķi atlaist no darba. Nupat ir spiesti iejaukties abi iestādes pārraudzītāji – premjerministrs un ģenerālprokurors.

Pirms nedēļas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis paziņoja, ka tiks veidota darba grupa KNAB nolikuma pilnveidošanai, jo, viņaprāt, konflikta pamatā esot nevis personāliju, bet gan sistēmiskas problēmas. Bet ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers paudis, ka Streļčenoks un Strīķe ir «pietiekami pieauguši un loģiski cilvēki», un viņš cerot uz abu veselo saprātu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu