Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

1
Britu karaļnams izplatījis jaundzimušā troņmantnieka Džordža pirmo oficiālo fotogrāfiju ar viņa vecākiem princi Viljamu un grāfieni Katerīnu, kā arī kokerspanielu Lupo. Viljams intervijā CNN lepni apgalvojis, tieši viņš pats apmainījis pirmās dēla autiņbiksītes. «Tā bija goda lieta. Visas slimnīcas māsiņas uz mani skatījās ar pārsteigumu.»

Nedēļas notikumi pasaulē

No amata gāztajam Ēģiptes prezidentam Muhamedam Mursi uzrādītas apsūdzības par saistību ar protestētāju spīdzināšanu un nāvi 2012.gada nogalē. Viņa apcietinājuma termiņš pagarināts par 15 dienām. Savukārt Kairā aizturēts Musulmaņu brālības garīgais līderis Muhameds Badi, kuram kopā ar diviem vietniekiem un trim organizācijas biedriem jāstājas tiesas priekšā apsūdzībās par musināšanu uz vardarbību pret demonstrantiem. ES dalībvalstu ārlietu ministri šonedēļ rīkoja ārkārtas sanāksmi, lai pārskatītu bloka attiecības ar nemieru pārņemto Ēģipti, kur nedēļas laikā drošības spēku uzbrukumos protesta nometnēm nogalināti vismaz vairāki simti cilvēku.

Lielbritānijas valdība piespiedusi laikrakstu The Guardian iznīcināt no bijušā ASV izlūkdienestu darbinieka Edvarda Snoudena saņemtos failus, pretējā gadījumā draudot ar tiesu darbiem. Avīzes redaktors Alans Rasbridžers stāsta, ka ar viņu sazinājusies «ļoti augsta ranga valdības amatpersona, kas apgalvoja, ka pārstāv premjeru», pieprasot «visu materiālu atdošanu vai iznīcināšanu». Savukārt policija Londonas Hītrovas lidostā uz deviņām stundām bez īpašiem skaidrojumiem aizturēja Snoudena materiālus publicējušā The Guardian žurnālista Glena Grīnvalda partneri Dāvidu Mirandu. Viņš bijis ceļā no Berlīnes uz Riodežaneiro. 

ASV militārie prokurori pieprasījuši 60 gadu cietumsodu bijušajam karavīram Bredlijam Meningam, kurš tiek tiesāts par slepenu valdības dokumentu nodošanu tīmekļa vietnei WikiLeaks. Prokurors mudināja tiesnesi piespriest bargu cietumsodu, «lai nosūtītu vēstījumu visiem karavīriem, kuri apsver iespēju nozagt slepenu informāciju». Meningu apcietināja 2010.gada jūlijā Irākā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu