Spiediens nestrādā • IR.lv

Spiediens nestrādā

4
Foto — Rūta Kalmuka, F64
Ieva Alberte

«Ja cilvēks negrib bērnu, tā ir viņa izvēle. Nevar uzspiest un nosodīt. Tas neveicinās demogrāfiju,» saka Zane Cunska, vienīgā diplomētā demogrāfe Latvijā. Cunska nesen aizstāvēja doktordarbu par izglītības ietekmi uz demogrāfiju

Intervija ar demogrāfi Zani Cunsku notiek uz pusotru gadu vecā Valtera pusdienlaika rēķina. Āra kafejnīcā, Rīgas kņadā, Zanes dēls nejūtas traucēts un guļ, vaļīgi pārmetis kāju pār kāju. Doktordarbu par demogrāfiju Zane aizstāvējusi neilgi pirms Valtera piedzimšanas un tagad pāris reižu nedēļā strādā pētījumu centrā BICEPS. Patlaban Zane pēta Rīgas Ekonomikas augstskolas absolventus, jo nākamgad skola svin pastāvēšanas 20.gadadienu. Cunska gatavo arī studiju kursu demogrāfijā, ko iecerēts īstenot Rīgas Ekonomikas augstskolā. Viņa strādājusi arī pie BICEPS izstrādātā Latvijas konkurētspējas ziņojuma.

Cunskai ir LU bakalaurs un maģistrs analītiskajā ekonomikā, turpat viņa ieguvusi arī doktora grādu demogrāfijā. Ekonomikas fakultātē demogrāfijas studiju programma bijusi jau labu laiku, taču doktora grāds piešķirts ekonomikā. Tagad tas ir arī demogrāfijā.

Kāpēc nolēmi pētīt izglītības ietekmi uz demogrāfiju?

Esmu strādājusi izglītības jomā un izprotu to. Pētot sapratu, ka neesmu kļūdījusies, jo tieši izglītība ir viens no galvenajiem faktoriem, kas nosaka cilvēka demogrāfisko uzvedību. Ietekmē veselību, dzimstību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu