Uzlabotais ābols • IR.lv

Uzlabotais ābols

7
Apple viceprezidents programmatūras jautājumos Kregs Federiži prezentē jauno operētājsistēmu iOS 7 10.jūnijā Sanfrancisko.

Skatoties jaunās operētājsistēmas iOS 7 ikonas, tomēr jūtos kā konfekšu veikalā, kad krāsu bagātība rada nepatīkamu kņudēšanu smadzenēs

Līdz šim jauno operētājsistēmu iOS 7 esmu redzējis attēlos no Apple prezentācijām un nedaudz paspēlējies ar telefoniem, kuros tā jau instalēta. Redzētais noteikti liecina par darbu pareizajā virzienā – iOS 7 ir strukturētāka un skaidrāka nekā iepriekšējās versijas. Lielākais jaunās sistēmas spēks ir tieši lietotāja pieredzes uzlabošana, to padarot vienkāršāku un saprotamāku. Tomēr ir dabiski, ka vispirms spriežam par to, ko redzam, tādēļ vislielākais «cepiens» tīmeklī pašlaik ir par ikonu vizuālo izskatu. Tātad vispirms par to.

Skeimorfismu (reāla priekšmeta īpašību imitācija citā, piemēram, digitālā vidē) īpaši populāru padarīja tieši iPhone pirmā versija. Adrešu grāmata ādas vākos, noplēstas lapas un «cauršūtas» izvēlnes paliks kā piemēri, kas raksturo šo dīvaino novirzienu. Imitēšanas funkcija ir ļoti labi saprotama, bet nu lietotāji ir pieraduši, un no tās beidzot varam atteikties.

Likumsakarīgi, ka Microsoft Metro izvēlējās iet pavisam pretējā virzienā un kļuva par «plakanā» dizaina (Flat UI) karognešiem, liekot uzsvaru uz krāsām, skaidrām formām, līnijām un burtiem. Arī jaunais iOS 7 dodas plakanuma virzienā, tomēr saglabājot tādas lietas kā caurspīdīgums un telpiskums. Jāpiemin, ka pie jaunās operētājsistēmas vizuālā virziena vadības ir sēdies pats Džonatans Īvs, kurš līdz šim bija atbildīgs par visu Apple produktu fizisko izskatu un kurš pēc savas būtības ir modernists, dodot priekšroku formas skaidrībai un vienkāršībai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu