Mildiņa atkal atgriezīsies! • IR.lv

Mildiņa atkal atgriezīsies!

4
Alfrēds Rubiks
Dairis Anučins

Vai saglabāsit piemiņai latus? Monētas vai banknotes? Un vai jau zināt, ko nopirksit par pirmajiem Latvijas eiro? Sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem jautājām, vai viņiem žēl šķirties no nacionālās valūtas lata un kā viņu dzīvi varētu ietekmēt eiro atnākšana


Māra Zālīte, dzejniece un dramaturģe

Es noteikti piemiņai saglabāšu lata monētas. Gluži podiņā naudu nelikšu un zemē nerakšu, bet monētas, kas makā būs, saglabāšu – līdz pat «melnajiem» santīmiem. Par piemiņu gan sev, gan arī lai mazbērniem varētu parādīt, ka pie mums kādreiz bijusi tāda nauda. 

Cilvēcīgi ir žēl, ka lata vairs nebūs, bet, manuprāt, pašreizējās monētas nevar salīdzināt ar pirmskara latu monētām, kas bija kaltas no īsta sudraba. Tās pat, šķiet, ir bijušas atzītas par skaistākajām pasaulē, tāpēc priecājos, ka uz jaunajām eiro monētām atkal būs skaistais tautumeitas attēls. Es tautumeitu mīļi saucu par Mildiņu. Jaunie eiro būs kā lata mantojums no pirmskara laikiem, un tāpēc būs prieks, aizbraucot uz ārzemēm, redzēt mūsu Mildiņu uz monētām.

Man eiro nebūs nekāds brīnums, jo esmu daudz bijusi ārzemēs, un tāpēc, kad parādīsies eiro, nekādus simboliskus pirkumus neveikšu – turpināšu dzīvot tāpat kā līdz šim. Praktiski un no sadzīves viedokļa eiro būs ērtība. Vairs nebūs jāmaina nauda ceļojot, visur būs saprotamas cenas. Bet par ērtībām ir jāmaksā, un šajā gadījumā samaksa būs skumjas par lata zaudēšanu. Praktiskā ziņā cilvēkiem eiro ieviešana nesīs ieguvumus, bet par monetāro politiku un ieguvumiem valstij kopumā es labāk klusēju. Domāju, ka arī daudziem citiem vajadzētu paklusēt, jo šī lieta ir sarežģīta un katrs nevar to tik vienkārši saprast un komentēt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu