Miljonus vērtā mežu nezāle • IR.lv

Miljonus vērtā mežu nezāle

2
Latvijas finiera padomes priekšsēdētājs Juris Biķis pērn nosvinēja 45 gadus, kopš strādā uzņēmumā.

Pirms 140 gadiem Rīgā tika uzstādīta pasaulē otrā mašīna, kas grieza bērza skaidu finiera ražošanai. Pirmā bija igauņiem, taču tagad Latvijas finieris jau sen pārtrumpojis ziemeļu kaimiņus

Ar saviem uzņēmumiem ne tikai pašu mājās, bet nu jau arī Igaunijā un Lietuvā Latvijas finieris ir kļuvis par neapstrīdamu saplākšņa ražošanas līderi visā Baltijā. «Kopš seniem laikiem Latvija ne tikai pati daudz patērējusi koku, bet arī pārdevusi to citiem,» saka uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Juris Biķis – viena no mūsu valsts biznesa leģendām. Tieši viņam izdevās radīt spēcīgu komandu un ar darbinieku atbalstu no trim nožēlojamā situācijā nonākušiem padomju laika uzņēmumiem radīt Eiropas līmeņa akciju sabiedrību, kas, par spīti dažādām krīzēm un ķibelēm, ik gadu spēj savus ražošanas apjomus palielināt par 15-20%.

«Kādreiz bērzu iepretim skujkokiem uzskatīja par meža nezāli. Tas viegli iesakņojas, ātri aug, bet bērza apaļkoki būvniecībā nav izmantojami, jo klimata ietekmē ātri bojājas,» skaidro Juris Biķis. Toties no bērza finiera līmētais saplāksnis ir daudz vieglāks un izturīgāks par masīvkoksni – tas vienlaikus ir gan cietāks, gan elastīgāks, tāpēc ļoti plaši pielietojams.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu