Brīvībā! • IR.lv

Brīvībā!

2
Saskaņā ar avīzes The Sunday Times veidoto sarakstu UK Rich List aplēsēm šāgada pavasarī Dž.K.Roulingas turība bija 560 miljoni mārciņu (487 miljoni latu). Par jauno romānu viņa avansā esot saņēmusi trīs miljonus mārciņu.

Harija Potera grāmatas ir nopelnījušas miljonus, un to autore Dž.K.Roulinga (47) ir kļuvusi par vienu no bagātākajām sievietēm pasaulē. Šogad viņa izdevusi savu pirmo grāmatu pieaugušajiem. Decembra vidū tā iznāks arī latviski. «Ļaunākais, kas varētu notikt, – ja pilnīgi visi atzīs, ka tā ir šokējoši slikta grāmata»

Jaunā romāna gaidīšana bija tikpat dramatiska un slepena, it kā tās būtu karaļnama troņmantnieka dzemdības. Gaidu datums tika izziņots jau februārī, aprīlī tika izpausts romāna nosaukums – Nejaušā vakance (The Casual Vacancy), un tā nekavējoties kļuva par starptautisku ziņu. Jūlijā tika publiskots grāmatas vāks – Londonas Flītstrītā nolīgtie «dizaina guru» bija parūpējušies, lai tā noslēpumainā estētika neizpaustu nekādas norādes par to, kāds stāsts slēpjas grāmatas iekšlapās. Tas neliedza britu interneta grāmatnīcai Waterstones izteikt prognozi, ka romāns kļūs «par šāgada vislabāk pārdoto daiļliteratūru». Savukārt literatūras kritiķi sāka publicēt recenzijas, izsakot spriedumu, par ko varētu būt jaunais romāns. Protams, neviens no viņiem to vēl nebija lasījis.

Man pirms intervijas apsolīja iedot izlasīt gaidāmās grāmatas manuskriptu, bet vajadzēja parakstīt vairākus līgumus, kuru skaits atgādināja mājas pirkšanu un kredīta ņemšanu. Lasīt drīkstēju tikai izdevniecības Little, Brown and Company Londonas birojā. Manuskripts tur tika pārnēsāts kā dārga Minu dinastijas vāze. Pēc tam tiku piekodināta nevienam neatklāt Roulingas biroja adresi Edinburgā, kur bija paredzēta intervija. Izrādās, pat šis fakts bija ziņas vērts – franču avīze Le Monde speciāli nosūtīja savu reportieri izmeklēt, kādā veidā es tiku pie šīs iespējas. Bija sajūta, ka man ir paredzēta saruna ar Viņas Majestāti, lai gan, kā zināms, Roulinga tagad ir daudz, daudz bagātāka par britu karalieni.

Slavena un cimperlīga?

15 gadu laikā kopš pirmās Harija Potera grāmatas iznākšanas Roulinga ir kļuvusi pazīstama visā pasaulē un izmainījusies līdz nepazīšanai. Pelēcīgā rudmate, kas ar rakstīšanu nodarbojās Edinburgas ziemeļu nomales kafejnīcās, tagad ir pārvērtusies par glancētu blondīni, kuru aizsargā necaursitams turības un kontroles vairogs. Savulaik viņa bija vientuļā māte ar tukšu maku, bet tad kļuva par pirmo personu pasaulē, kas nopelnījusi miljardu dolāru, rakstot grāmatas. Reti parādoties sabiedrībā, viņa ap sevi ir radījusi noslēpumainas būtnes auru – mazāk kā Pelnrušķīte, vairāk kā Sniega karaliene. Reizēm bija sajūta, ka pasakas vērtais dzīvesstāsts viņai ir zināma mocība: komisijai, kas izmeklēja britu dzeltenās preses iejaukšanos dažādu cilvēku privātajā dzīvē, uzlaužot mobilo tālruņu balss pastu, Roulinga sūdzējās, ka vismaz 50 reizes pēc privātas informācijas noplūdes bijusi spiesta nolīgt privātus detektīvus. Viņa arī iesūdzēja tiesā kādu fanu par autortiesību pārkāpumu, jo tas bija izveidojis Harija Potera faktu enciklopēdiju. Prese sāka dod mājienus, ka tagad ir darīšana ar saltu un iedomīgu vienpati.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu