Mīl latu, lieto eiro • IR.lv

Mīl latu, lieto eiro

2
Pauls Raudseps

Iedzīvotāji saista latu ar identitāti, bet lielu daļu naudas glabā eiro

Tuvojoties brīdim, kad Latvijai būs jāpieņem lēmums par iestāšanos eirozonā, sarosījušies arī opozīcijas politiķi no Saskaņas centra un Zaļo un Zemnieku savienības, kuri sākuši runāt par iespējamību rīkot referendumu šajā jautājumā. Tas savukārt licis pievērst pastiprinātu uzmanību sabiedrības attieksmei pret eiro.

Jau pirmajā acu uzmetienā ir skaidrs, ka 2012.gadā veiktās aptaujas nenorāda uz milzīgu sajūsmu par pāreju no lata uz eiro. Taču rezultāti ir dažādi, un ne visās aptaujās redzams viennozīmīgs noliegums. Piemēram, augustā Latvijas Bankas pasūtītā aptauja norāda, ka kopumā 59% iedzīvotāju drīzāk vai pilnīgi neatbalsta eiro ieviešanu Latvijā, savukārt novembrī veiktā DNB Latvijas barometra aptauja – ka 50% atbalsta eiro ieviešanu tuvākā vai tālākā nākotnē (skat. grafikus).

Kā norāda gan sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš, gan sociālo pētījumu aģentūras Latvijas fakti vadītājs Aigars Freimanis, aptauju rezultātus nozīmīgi ietekmē pat visai sīkas izmaiņas respondentiem uzdoto jautājumu formulējumos un piedāvātajās atbilžu izvēlēs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu