Negrozāmi panti • IR.lv

Negrozāmi panti

5
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

Par eiro ieviešanu jau vienreiz esam nobalsojuši, un otrreiz tas nav jādara, uzskata bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš

Bijušo Satversmes tiesas priekšsēdētāju un Turības mācībspēku Aivaru Endziņu tikko izdodas noķert starp lidojumiem uz Briseli un Venēciju. Nupat nosvinējis 72. dzimšanas dienu, viņš joprojām aktīvi darbojas gan Latvijā, gan starptautiski – kā Eiropas Padomes tā sauktās Venēcijas komisijas eksperts sniedz padomus konstitucionālajos jautājumos. Par spēju noturēt Satversmes tiesas neatkarību Endziņš savulaik iemantoja lielu autoritāti, un vēlējāmies viņu uzklausīt par jautājumiem, kas aktuāli saistībā ar Latvijas valsts pamatlikumu. 

Vai Latvijā ir jārīko tautas nobalsošana par eiro ieviešanu? «Mēs par to vienreiz jau esam nobalsojuši – kad stājāmies Eiropas Savienībā,» Endziņa atbilde, sēžot restorānā Neiburgs, ir īsa un tieša. Pēdējā lielajā paplašināšanas kārtā visas jaunās ES valstis apņēmās ieviest eiro, iestāšanās līgumā tas «skaidri un gaiši bija ierakstīts». Līdz ar to ir «galīgi garām» uz eiro ieviešanu attiecināt Satversmes normu, kas noteic, ka būtiskas izmaiņas nosacījumos par Latvijas dalību Eiropas Savienībā izlemjamas tautas nobalsošanā, ja to pieprasa vismaz puse Saeimas deputātu.

Endziņu izbrīna pašreizējā Satversmes tiesas priekšsēdētāja Gunāra Kūtra interpretācija, kurš vēstulē Saeimas opozīcijas partijām «kā Latvijas pilsonis» paudis nostāju, ka tautai ir tiesības izlemt pievienošanos eirozonai. «Satversmes tiesas priekšsēdētājam nav jādod rakstiska atbilde un skaidrojums politiskai partijai,» saka Endziņš. «Ja viņš būtu vienkārši pilsonis – nu, cienīsim pilsoņa viedokli. Bet tiesnesim vai tiesas priekšsēdētājam tas nebūtu jādara, jo sevišķi jautājumā, ko ir iespējams apstrīdēt Sa-tversmes tiesā. Tas ir pilnīgi nepareizi. Faktiski tiek liets ūdens uz musinātāju dzirnavām,» uzskata Endziņš.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu