Davai, nokniebsimies? • IR.lv

Davai, nokniebsimies?

7
Guna Zariņa un Vilis Daudziņš Tumšajās alejās.

Jaunā Rīgas teātra izrādē Tumšās alejas režisors skatītājus padara par gadījuma seksa līdzdalībniekiem 

«Viņš stāsta mierīgi, nesteigdamies, bez asiem pasvītrojumiem un smagiem krāsu sablīvējumiem. Šāda mākslinieciska atturība viņam palīdz reljefāk izcelt aprakstāmo personu, garīgo seju un sniegt vienmēr pareizu apstākļu vidi, ka mums nepaliek nekādu šaubu par autora māksliniecisko objektivitāti,» pēc Ivana Buņina uzstāšanās Rīgā 1938.gada 29.aprīlī rakstīja Jaunākās Ziņas. Savukārt Latgales Vēstnesis min, ka tā paša gada 4.maijā Buņins Daugavpilī nolasījis trīs stāstiņus par mīlu – kas zina, varbūt starp tiem bija arī kāds no Tumšo aleju cikla, pie kura rakstnieks tobrīd strādāja?

Nobela prēmijas laureāts Buņins latviski lasošajiem nav pārāk labi pazīstams – senos laikos publicēti vairāki viņa stāstu tulkojumi, kā arī dzejas izlase Aukstais pavasaris (1986). JRT izrādes pamatā ir tāda paša nosaukuma stāstu krājums, kurš Otrā pasaules kara juku laikos piedzīvoja vispirms saīsinātu publikāciju Ņujorkā 1943.gadā, pilnīgs izdevums iznāca Parīzē 1946.gadā.

Režisora Vladislava Nastavševa pirmais iestudējums Jaunajā Rīgas teātrī itin labi iekļaujas šā teātra radošajos meklējumos (ar to šoreiz domājot pirmām kārtām Alvja Hermaņa izrādes un t.s. stāstu stāstīšanas tradīciju). Tomēr vienlaikus Nastavševa izrāde ir atšķirīga – no vairākiem Buņina stāstiem paņemts tikai visnepieciešamākais informācijas minimums, pārējo izrādes «miesu» izspēlē četri aktieri – Guna Zariņa, Baiba Broka, Kaspars Znotiņš un Vilis Daudziņš (viņi ir arī šo stāstu tulkotāji). Un superčetrotne neliek vilties – ar apbrīnojamu fantāziju un meistarību apveltīti, viņi tēlus maina tikpat viegli kā lakoniskos Ievas Veitas kostīmus, pārliecinot visdažādāko vecumu un raksturu tēlu atveidojumā. Groteska nosacītība te iet roku rokā ar līdz sīkākajai niansei precīzu pārdzīvojumu, padarot izrādes skatīšanos neprognozējami aizraujošu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu