Seja ar elli un paradīzi • IR.lv

Seja ar elli un paradīzi

5
Foto — Lauris Vīksne, F64
Ieva Puķe

Pagājušogad fotografēju ļoti maz, arī pati sevi atradu kā sievieti, ne tikai kā fotogrāfi – Džodija Bībere stāsta, kā viņas dzīvi pārvērta pasaules slavu ieguvušais foto ar Kabulas meiteni

Bibi Aiša. Tā sauc jauno afgānieti, kurai par bēgšanu no vardarbīga vīra linča tiesa izlēma nogriezt degunu un ausis. Uz žurnāla Time vāka publicētais attēls 2011.gada fotonozares augstāko balvu – World Press Photo of the Year nesa tā autorei, Dienvidāfrikas fotogrāfei Džodijai Bīberei. Pirms tam saņēmusi citus starptautiskus apbalvojumus, Bībere būs to sešu grandu skaitā, kas novembra vidū 12 pasaulē talantīgākos jaunos dokumentālā žanra fotogrāfus mācīs ikgadējā Joop Swart World Press Photo meistarklasē Amsterdamā. 1996.gadu, kad Džodija pati piedalījās šajā prestižajā meistarklasē, viņa uzskata par pagrieziena punktu savā profesionālajā karjerā.

Kad runāju ar šo sievieti, kura šovasar Pelčos pie Kuldīgas dalījās pieredzē ar Starptautiskās Fotogrāfijas vasaras skolas dalībniekiem, vēl nezināju, ka viņa 2013.gada Joop Swart World Press Photo darbnīcai nominēs fotogrāfu no Latvijas. Vai Andrejs Strokins dabūs ieejas biļeti pasaules fotoelitē, būs skaidrs nākamā gada pavasarī, kad būs no-slēdzies konkurss.

Kad Kuldīgas fotoskolas izveidotājai Jūlijai Berkovicai jautāju, kas man noteikti jāpaprasa Džodijai Bīberei, viņa, būdama laba menedžere, teica: pajautā par mūsu fotoskolu! Varbūt mēs Latvijā pat nenovērtējam, ka ir šāda iestāde, uz kuru ik gadu brauc lielas, starptautiskas zvaigznes. Kas jūs ir atvedis uz nevienam nezināmu vietu?
Es patiešām nekad nebiju bijusi Latvijā. Pirms kāda laika mācīju studentus Turcijā, Ankarā. Un mans asistents un vēl otrs fotogrāfs sāka stāstīt par Latvijas meistardarbnīcu: cik tā ir pārsteidzoša, cik ļoti man tā varētu patikt, cik laba skolotāja es esmu un cik labi es tur varētu iederēties. (Smejas.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu