Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

6
ASV prezidents Baraks Obama paziņojis, ka viesuļvētra Sendija, kas otrdien plosīja valsts ziemeļaustrumu štatus, divos no tiem — Ņujorkā un Ņūdžersijā — izraisījusi «plašu katastrofu». Vēja brāzmas, kas sasniedza 150 km/h, pārrāva elektrolīnijas, izgāza kokus un izraisīja spēcīgus plūdus. «Ņujorkas metro sistēma ir 108 gadus veca, bet tā nekad nav piedzīvojusi tik postošu katastrofu kā pagājušajā naktī,» atzina Metropoles transporta pārvalde. Gan ASV, gan Karību jūras reģionā bojā gājuši vismaz 90 cilvēki.

Nedēļas notikumi pasaulē

Eiropas Komisija otrdien noraidīja ES prezidējošās valsts Kipras ierosinājumu samazināt ES 2014.-2020.gada budžeta izdevumus par 50 miljardiem eiro. EK nākamā posma budžetu ierosinājusi aptuveni viena triljona eiro apmērā, kas būtu par 5% vairāk nekā laika periodā no 2007. līdz 2013.gadam. ES galotņu sanāksme par ES budžetu paredzēta 22. un 23.novembrī.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite pirmdien paziņoja, ka neatbalstīs Darba partijas iesaistīšanu jaunās valdības veidošanā, jo pret šo partiju un tās līderi Viktoru Uspaskihu turpinās tiesas prāva partijas «melnās grāmatvedības» lietā. Darba partija un savulaik no prezidenta amata atstādinātā Rolanda Paksa partija Kārtība un taisnīgums, kurām kopā parlamentā izdevies iegūt 79 vietas, svētdienas naktī pēc Seima vēlēšanu otrās kārtas bija apliecinājušas nodomu veidot koalīciju.

Svētdien vēlēšanās Ukrainā uzvarēja valdošā Reģionu partija, par ko nodots 31% balsu, liecina oficiālie dati. Par notiesātās bijušās premjeres Jūlijas Timošenko opozīcijas koalīciju Batkiv-ščina nobalsojuši 25%, bet par boksera Vitālija Kļičko partiju UDAR – 14%. Aptuveni tikpat balsu ieguvusi arī Komunistiskā partija, bet nacionālistiskā Svoboda – 10%. Novērotāji vēlēšanas nodēvējuši par soli atpakaļ un norādījuši, ka konstatētie pārkāpumi vēl vairāk varētu padziļināt prezidenta Viktora Janukoviča valdības izolāciju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu