Nākotnes vēsturnieks • IR.lv

Nākotnes vēsturnieks

5
Foto — Nora Krevneva, F64

Futurologs Džeimss Bellīni paredz digitālās politikas veidošanos un ASV kļūšanu par lielāko energoresursu ražotāju 

Jēdziens «futurologs» var izraisīt pārgalvīgi ezotēriskas asociācijas, taču Džeimss Bellīni nodarbojas ar vēl drosmīgāku lietu – nākotnes prognozēšanu laikmetā, kad krīze diskreditējusi neskaitāmus analītiķus un labais tonis ir pabeigt komentāru ar atziņu, ka nekas nav drošs. Pats Bellīni nedaudz biklāk dēvē sevi par nākotnes vēsturnieku, norādot, ka izmanto vēstures mācības, lai mēģinātu saprast tuvāko nākotni. Rīgā viņš bija ieradies kopā ar virkni prominentu ekspertu, to vidū arī bijušo un ekscentrisko Londonas mēru Kenu Livingstonu, lai piedalītos Lattelecom organizētajā starptautiskajā konferencē Ko dāvināsim Latvijai simtgadē?

Ar ko futurologs atšķiras no sociologa vai politiskā analītiķa?
Kā futurologs es paļaujos uz plašu un kontekstu ietverošu lasīšanu, pētījumiem un statistiskajām aptaujām par aktualitātēm un pielietoju, tā teikt, inteliģentu iztēli, lai radītu priekšstatu par to, kāda attīstība varētu notikt nākamajos 5-15 gados. 

Gandrīz vai katram ir viedoklis par nākotni, taču ne jau visos ieklausās. Kas ir tās sevišķās spējas, kuru dēļ klienti jūs uzskata par futurologu?
Lai būtu labs futurologs, jābūt skaidram redzējumam par šodienas realitāti. Mani komentāri par nākotni vienmēr sakņojas kritiskā šodienas uzskatu izvērtējumā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu