Vietējais aisbergs • IR.lv

Vietējais aisbergs

7
«Esmu pieradis pie kolhoziem. Ja līdzīpašnieku daudz un tie piedalās menedžmentā, tad tā ir komanda ar augstu motivāciju,» par septiņiem vietējiem akcionāriem piederošo FMS Group saka tās vadītājs Jānis Bergs.

Tiem, kas teica, ka krīzes gados labi klājās tikai kurpniekiem un parādu piedzinējiem, nav taisnība. Programmatūras ražotājs FMS par savu tramplīnu uzskata savlaicīgu spietošanu ap iestādēm un uzņēmumiem, kam krīze pēkšņi lika optimizēties. Grāmatvedības un finanšu IT risinājumu nišā FMS tagad pieder trešdaļa Latvijas tirgus

Atradis ērtāko dīvānu sarunai, FMS šefs Jānis Bergs tajā iegrimst, no grāmatplaukta izņemdams klasiku. Iļjas Ilfa un Jevgeņija Petrova 12 krēslus un Zelta teļu viņš sauc par biznesa pamatliteratūru, un tā FMS biroja bibliotēkā nolikta pa rokai, līdzās dažādu mūslaiku biznesa guru darbiem. Pēcāk gan noskaidrosies, ka Berga un lielā kombinatora Ostapa Bendera uzņēmējdarbības principiem ir maz kopēja. Bergs iestājas par vienkāršiem procesiem un neuzmešanu, turpretim Benderu šāds piegājiens būtu garlaikojis līdz nāvei.

Septiņus gadus vecā FMS vēsture patiesībā ir 21 gadu sena un aizsākusies ar Jāņa un viņa brāļa Normunda Berga 1991.gadā dibināto Fortech. Trīs gadu laikā DOS vidē viņi uzprogrammēja grāmatvedības programmu Apvārsnis, kas pēdējās divas dekādes augusi, mainījusies formā un saturā un uzskatāma par šā biznesa mugurkaulu. Apvārsnis bija pirmā vietējā grāmatvedības programma Latvijas IT tirgū, nedaudz vēlāk parādījās Tildes Jumis, kas vairāk specializējās uz nelieliem uzņēmumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu