Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

3
Pirmdien uz Marsa sekmīgi piezemējās izpētes pašgājējs robots The Curiosity. Tas tika palaists kosmosā pērn novembrī un oficiāli tiek dēvēts par Marsa Zinātnisko laboratoriju, jo ir aprīkots ar videokamerām un sarežģītu mehānisko instrumentāriju iežu paraugu analīzei. Robots izmaksājis 2,5 miljardus dolāru, kas ir vislielākā summa, kāda līdz šim atvēlēta līdzīgu iekārtu būvei. Attēlā: mākslinieka versija par to, kā izskatījās The Curiosity nolaišanās.

Nedēļas notikumi pasaulē


Sīrijas premjers Riāds Hidžabs naktī uz pirmdienu aizbēdzis no Sīrijas uz Jordāniju
un paziņojis par novēršanos no prezidenta Bašara al Asada režīma, pārejot opozīcijas pusē. Hidžabs ir visaugstākā amatpersona, kas 17 mēnešu ilgā dumpja laikā novērsusies no Asada. Hidžabs apliecināja, ka režīms īsteno «genocīdu» pret savu tautu, un norādīja, ka 40 gadus ilgusī Asadu ģimenes vara sabrūk.

Krievijas prokuratūra otrdien pieprasīja trīs gadu cietum-sodu huligānismā apsūdzētajām pankgrupas Pussy Riot dalībniecēm un paziņoja, ka pastrādātais noziegums esot tik smags, ka prasa viņu izolāciju. Nadežda Tolokoņņikova, Marija Aļohina un Jekaterina Samuceviča tiek apsūdzētas reliģiska naida motivētā huligānismā par antiputiniskas «panku lūgšanas» akcijas Dievmāte, padzen Putinu! sarīkošanu Krievijas galvaspilsētas Kristus Pestītāja katedrālē šāgada februārī. 

Baltkrievija izraidījusi Zviedrijas vēstnieku Stēfanu Ēriksonu, jo viņš uzturējis kontaktus ar opozīcijas organizācijām. Stokholma uz to reaģējusi, bloķējot jaunā Baltkrievijas vēstnieka ierašanos Zviedrijā, kā arī izraidot divus baltkrievu diplomātus. Februārī ES atsauca no Baltkrievijas visus savus vēstniekus, reaģējot uz Minskas aicinājumu valsti atstāt ES pārstāvniecības vadītājam un Polijas vēstniekam. Ēriksons bija viens no pirmajiem vēstniekiem, kas aprīlī atgriezās Minskā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu